Укриття в школах Львівщини: як нові вимоги уряду вплинуть на навчальний процес

Укриття в школах Львівщини: як нові вимоги уряду вплинуть на навчальний процес

Виконання нових вимог уряду може коштувати громадам мільйони гривень

Заступник голови з питань цифрового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Олександр Кулепін розповів LVIV.MEDIA про складнощі, які виникають у школах області через нові вимоги уряду до укриттів. Раніше заклади могли використовувати підвальні приміщення або перші поверхи з дотриманням вимоги наявності двох захисних стін. Однак цього року уряд вніс зміни, які суттєво ускладнили ситуацію.

На одну школу потрібно пів мільйона гривень

За його словами, тепер школи, які мали укриття на перших поверхах, не зможуть працювати в очному форматі, якщо не забезпечать додаткові заходи безпеки. Для того, щоб відповідати новим вимогам, необхідно встановити міні-фортифікаційні споруди, такі як гебіони з піском або інші більш складні конструкції з арматури та бетону. Однак, для громад, які мають кілька таких шкіл, виконання нових вимог стає серйозним фінансовим тягарем.

"Для укріплення однієї школи це може близько 400 тисяч гривень лише на матеріали. Якщо врахувати логістику та роботи, вартість може досягти півмільйона гривень. Тому тут питання, де ті громади, які мають декілька шкіл, повинні знайти на це кошти і встигнути за два тижні це зробити. Для нас це нонсенс” — пояснив Кулепін.

Школи можуть укладати договори з сусідніми укриттями

Урядова постанова пропонує альтернативу: заклади можуть укласти договори з установами, що знаходяться в радіусі 500 метрів і мають укриття. Це допоможе зекономити кошти, однак залишається питання, чи вдасться реалізувати ці домовленості за такий короткий термін. Олександр Кулепін підкреслив, що в багатьох школах вже було створено досить надійні укриття, але, на жаль, ці заходи безпеки не були враховані урядом при прийнятті нових правил.

"Прем'єр-міністр казав, що в нього є фотографії, які ми надали в Міністерство внутрішніх справ. Я ці фотографії не бачив по нашій області, і мені чомусь здається, що з 1500 закладів, які в нас є, ми надали не 500 фотографій по кожному закладу, а, можливо, лише мінімальну вибірку, де дійсно щось було погано, чи керівники цих закладів неналежно віднеслися до своїх обов'язків. Приймати рішення на основі цієї меншості і встановлювати правила для всіх, де були створені належні умови, я не впевнений, чи це гарна робота з даними”, — додав Олександр Кулепін.

Крім цього, він додав, що всі розуміють реальність загрози ракетних ударів і атак дронів у області, однак переважно вони відбуваються вночі, коли діти не перебувають у школах чи садочках. Він підкреслив, що ймовірність того, що атака станеться саме вдень і саме по навчальному закладу, є дуже малою. За його словами, в умовах, у яких живе країна, важливо розумно ставитися до ризику. Він також зазначив, що більше дітей загинуло в дорожніх аваріях, ніж від ракетних ударів, але при цьому ніхто не забороняє машини на дорогах і не обкладає їх арматурою, щоб гарантувати безпеку під час аварій. Наразі громади шукають способи виконати нові вимоги та знайти необхідні кошти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності