Суд у Львові стягнув з компанії “Онур” 132 тис. грн за ДТП через поганий стан дороги

Суд стягнув з компанії “Онур” 132 тис. грн за завдану шкоду через поганий ремонт дороги

Турецька компанія відповідала за утримання дороги на Запоріжжі, на якій водій потрапив в аварію

Господарський суд Львівської області задовольнив позов Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області до турецької компанії “Онур конструкціон інтернешнл”, яка базується у Львові. Державна служба вимагала стягнути з підприємства 146 тис. грн завданої шкоди через ДТП. Аварія сталась на дорозі, за утримання якої відповідав підрядник. Про це йдеться у рішенні, яке опублікували 5 серпня в Єдиному державному реєстрі.

Чоловік отримав інвалідність внаслідок аварії на дорозі

22 листопаді 2020 року водій Volkswagen Passat Юрій Б. разом із сімʼєю їхав до Бердянська по дорозі “Одеса — Мелітополь — Новоазовськ”. У Приморському районі Запорізької області близько 6 ранку його автомобіль потрапив передніми колесами у яму, яку не було видно через те, що вона була вкрита снігом. Водій втратив керування, автомобіль з`їхав у кювет та перевернувся. Внаслідок ДТП чоловік травмувався, після чого отримав II групу інвалідності.

У липні 2023 року Юрій Б. через суд стягнув 52 тис. грн витрат на лікування і 80 тис. грн моральної компенсації зі Служби автомобільних доріг у Запорізькій області. Своєю чергою Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області (правонаступник Служби автодоріг) вирішила подати позов на підприємство “Онур конструкціон інтернешнл”, яке доглядало за належним станом дороги.

Суд встановив, що у березі 2020 році між державною службою і ТзОВ “Онур конструкціон інтернешнл” був укладений договір про будівництво та ремонти декількох обʼєктів в Запорізькій області. Також в одному з пунктів договору йшлося про ліквідацію вибоїн, тріщин, осідань асфальту на ділянці дороги “Одеса — Мелітополь — Новоазовськ”, у тому числі на тій, де сталась ДТП.

Позивач повідомив суд, що ще в жовтні 2020 р. надав відповідачу перелік робіт, які потрібно виконати зокрема обстежити дороги та усунути виявлені недоліки, які можуть спричинити аварії. Крім того, Служба автомобільних доріг зобов’язала субпідрядників “Онура” організувати чергування для зимового утримання доріг з 21 листопада (за день до аварії) до 23 листопада 2020 р. Представник “Онура” на суді стверджував, що аварія сталася не з вини підприємства, а відповідальною слід вважати Службу автомобільних доріг в Запорізькій області.

Вивчивши матеріали справи, Господарський суд Львівської області вирішив, що саме “Онур конструкціон інтернешнл” є відповідальним за стан дороги, на якій сталась аварія. Відтак зобов’язав підприємство відшкодувати Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області гроші, сплачені постраждалому у ДТП чоловікові.

Нагадаємо, нещодавно Господарський суд Львівської області задовольнив позов Державної служби відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області про повернення понад 283 млн грн авансу турецькою будівельною компанією “Онур”, дочірнє підприємство якої зареєстроване на Львівщині. Підприємство порушило умови договору про будівництво автомагістралі через річку Дніпро в Запоріжжі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності