У музеї у Винниках презентують унікальну давньоруську бойову сокиру з тризубом

Сокира із зображенням тризуба.

Навзамін на виставку у Києві віддали меч вікінгів, знайдений на Львівщині

У вівторок, 25 червня, в Історико-краєзнавчому музеї у Винниках презентують рідкісний експонат Х — XIII століть – сокиру з нанесеним зображенням тризуба. Про це поінформувала Львівська обласна рада.

Древню залізну сокиру знайшли на Чернігівщині нелегальні скарбошукачі. Про оригінальність знахідки свідчили ступінь корозії залізної основи, техніка виконання та її рідкісне оздоблення. У 2021 році її передав Національному музею історії України львів'янин Тарас Хмеловський, викупивши перед тим на аукціоні за 10 тисяч доларів.

На думку дослідника і директора Національного музею історії України Федора Андрощука, пам'ятка належить до інкрустованих бойових сокир. Форма сокири місцева, аналоги її датуються Х — XIII століттями. Орнамент рідкісний, орієнтовно Х — XII століть. Цьому періоду відповідає й інкрустація тризубом, іконографія якого датується добою князювання Володимира Святославича.

Як повідомив LVIV.MEDIA директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець, сокира з тризубом експонуватиметься у Винниках місяць. Навзамін Національний музей історії України отримав від львів’ян для виставки рідкісний меч вікінгів XI століття, інкрустований сріблом і позолотою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності