У Львівському обласному будинку дитини відкрили паліативну кімнату

Львівський обласний будинок дитини "Любисток"

У паліативній палаті надаватимуть допомогу дітям з вадами розвитку

У п’ятницю, 31 травня, у Львівському обласному спеціалізованому будинку дитини “Любисток” відкрили паліативну кімнату. Там надаватимуть допомогу дітям з особливими потребами. У новій палаті вже перебувають двоє перших пацієнтів, повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Палату облаштували з допомогою благодійників

“Завдяки створенню цієї палати, сенсорного та реабілітаційного кабінетів, будинок дитини «Любисток» претендує на те, щоб першим на Львівщині укласти угоду з Національною службою здоров’я України, яка дозволить йому працювати з дітьми як Центру реабілітації та паліативу”, — розповів очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Палату облаштували з допомогою благодійників, зокрема фонду “Mom for everyone”. Засновниця фонду Наталія Михайлів розповіла, що створення паліативно-реабілітаційного відділення — це пілотний проєкт, покликаний привернути увагу до вразливих категорій дітей, які потребують особливих умов перебування. 

“Оскільки заклад підпорядковується Міністерству охорони здоров’я України, то на його базі працює медичний персонал. Це дуже зручно для облаштування тут паліативного відділення, адже для дітей з порушеннями розвитку необхідні спеціальні умови та кваліфіковані фахівці. Тепер тут є комфортні умови для їхнього перебування. У новій палаті уже є перші пацієнти: це двоє діток з порушеннями розвитку. Від сьогоднішнього дня це їхня нова оселя, де про них будуть турбуватися фахівці”, — додала Наталія Михайлів. 

За останні роки в заклад прибуло понад 200 дітей

Загалом зараз в “Любистку“ перебувають 52 дитини віком від трьох тижнів. Серед них є діти вразливих категорій, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю або з вродженими фізичними та психічними порушеннями. Наразі в закладі є 60 ліжкомісць. В. о. директора закладу Галина Качановська розповіла, що за останні роки в заклад поступило понад 200 дітей, а вибуло — 139 дітей. Зокрема 21 дитину всиновили, 45 дітей — повернули в сім’ю, та понад 30 знайшли прихисток в прийомних сім’ях і були передані під опіку.

“На щастя, дітей усиновлюють, беруть під опіку в патронажні сім’ї, ДБСТ. Проте гострим залишається соціальне питання – нові діти приходять. Щоб діткам було комфортно, прагнемо зробити якомога кращі умови. Попри те, що заклад державний, навколо «Любистка» гуртується багато небайдужих, двері від благодійників не зачиняються. За цей рік лише наш Фонд закупив медикаменти, продукти, побутові речі, обладнали дитячий майданчик на вулиці. Загалом прагнемо дати усе, щоб дітям жилося легше”, — підсумувала Наталія Михайлів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності