Лісівники просять владу Львівщини виділити гроші на корм для зубрів

Лісівники просять владу Львівщини виділити гроші на корм для зубрів

Без підгодівлі зубри виходять з лісу і об’їдають поля та городи селян

Директор Бродівського лісового господарства Юрій Зіновчук звернувся до депутатів Львівської обласної ради з проханням виділити кошти на закупівлю кормів для зубрів, які живуть на території лісництва. Про це 21 лютого повідомила Львівська обласна рада.

Лісівники під час спостережень за стадом зубрів виявили, що в ньому побільшало старих та фізично слабких тварин. «Вони відганяються від стада здоровими зубрами, ведуть поодинокий спосіб життя, не мають доступу до якісних природних кормів та до місць їх підгодівлі в осінньо-зимовий період, часто заходять в межі населених пунктів та створюють незручності людям у селах, що посилює їх негативне ставлення до зубрів», — йдеться в листі працівників лісового господарства. На думку лісівників, підгодівля тварин покращить їх тривалість життя. Також зубри будуть триматися ближче місць підгодівлі й не будуть заходити у села. А це, своєю чергою, покращить ставлення місцевих мешканців до зубрів.

Звернення лісівників підтримали члени екологічної комісії облради. Вони звернулися до Львівської ОВА з проханням передбачити виділення коштів на корм для зубрів з екологічного фонду обласного бюджету. Як повідомив LVIV.MEDIA голова Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат Анатолій Дейнека, мова може йти про 300-400 тисяч гривень на рік. За його словами, на ці кошти можна закупити, приміром, зернові відходи, які залюбки їдять зубри. Вартість цих кормів 2000-4000 грн за тонну.

«Маємо на Львівщині найбільшу популяцію зубрів в Україні – Лопатинську, чисельністю 127 голів. Вони тривалий час становить загрозу для городів та полів селян. Для того, щоб тримати їх в лісі, їх треба підгодовувати, бо вони на полях шукають додатковий корм для себе. Тому маємо сприяти виділенню грошей для закупівлі кормів, необхідних для перетримки хворих зубрів в напіввільних умовах та підгодівлі усього стада тварин в зимовий період, як ми це робили до 2022 року», — зазначив Анатолій Дейнека.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності