Нащадки полеглого воїна УПА отримали його нагороду через 74 роки

Фото: Максим Козицький

Срібний Хрест Бойової Заслуги ІІ класу передали племіннику бійця

Згідно з наказом головного військового штабу Української повстанської армії, 5 жовтня 1949 року бійця УПА Михайла Басарабу (псевдо — Барабаш) удостоїли Срібного Хреста. Однак нагороду упівця лише через 74 роки отримав його племінник, повідомив голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, у суботу, 13 січня.

“На фото, яким я проілюстрував цей допис, — Срібний Хрест Бойової Заслуги ІІ кляси, який чекав майже 75 років, щоб бути врученим. Цієї нагороди удостоїли вістуна УПА, стрільця боївки куща ОУН, жителя села Дубаневичі Городоцької громади Михайла Басарабу. Золоті та срібні Хрести Бойової Заслуги — це найвищі нагороди УПА.” — написав Максим Козицький

Згідно з повідомленням, боєць УПА отримав відзнаку за те, що знищив старшого лейтенанта МГБ (Міністерство державної безпеки СРСР) Василя Тамбовцева, який боровся з українським підпіллям. Також після Тамбовцева Барабаш ліквідував ще кількох емгебистів та місцевих колаборантів.

Михайло Басараба загинув у 1949 році на околиці села Хишевичі Рудківського району під час перестрілки з розвідувально-пошуковою групою райвідділу МГБ. Боєць не встиг одружитись і не мав дітей.

“Майже через 75 років почесну відзнаку вручили повному тезці полеглого воїна УПА — його племіннику Михайлові Басарабі. Зараз донька чоловіка та його онук з дружиною — у лавах ЗСУ. Кажуть, хочуть, щоб Україна завершила війну в цьому поколінні, аби звільнити від боротьби всі наступні покоління українців” — додав голова ЛОДА.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності