На Стрийщині запровадили карантин через сказ у кота

На Стрийщині запровадили карантин через сказ у кота

Карантинні обмеження діятимуть у селах Більче, Болоня та прилеглій 5-ти кілометровій зоні лісових угідь

У селах Більче та Болоня Миколаївської територіальної громади Стрийського району запровадили карантин через підтверджений випадок сказу у кота. Про це 28 грудня повідомила Миколаївська міська рада.

Сказ у кота зафіксували у селі Більче. Місцева жителька помітила на присадибній ділянці мертвого кота, який напередодні її вкусив. Патологічний матеріал тварини доправили у Пустомитівську міжрайонну державну лабораторію, де фахівці підтвердили захворювання тварини.

Нагадаємо на Стрийщині у селах Семигинів Стрийської громади та Головець і Пшонець Славської громади та п'ятикілометровій зоні від цих населених пунктів з 1 грудня 2023 року запровадили карантин через підтверджені факти сказу в лисиць. Карантинні обмеження триватимуть до лютого 2024 року.

Додамо, що сказ – це гостре інфекційне захворювання. Ранні симптоми сказу в людини можуть проявлятися у вигляді лихоманки з болем і незвичного або незрозумілого поколювання чи печіння (парестезії) у місці рани. На пізніших стадіях вірус поширюється на центральну нервову систему, спричиняючи смертельне запалення головного та спинного мозку.

Інкубаційний період захворювання може варіюватися від 1 тижня до 1 року, але зазвичай становить 2-3 місяці. Все залежить від таких факторів: місця, кількості й глибини укусів; кількості й активності вірусу, що потрапив у рану; віку постраждалого. Найнебезпечнішими є укуси в районі голови та шиї, в такому разі симптоми можуть розвинутися дуже швидко і часу для специфічної профілактики дуже мало, необхідно одразу звернутися до лікаря.

Є дві форми захворювання: активний і паралітичний сказ. Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті зупинки роботи серця, дихання. При паралітичній формі сказу м'язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Профілактика сказу:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин від сказу;
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин, не підгодовувати їх;
  • стерегтися безпритульних та диких тварин, які не бояться самі до вас підходити.

Якщо вже тварина вас вкусила чи подряпала:

  • негайно зверніться до лікаря;
  • якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення;
  • пройдіть курс антирабічних щеплень, якщо їх призначить лікар.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності