На Стрийщині запровадили карантин через сказ у лисиць

На Стрийщині запровадили карантин через сказ у лисиць

Карантинні обмеження триватимуть до лютого 2024 року

У трьох селах Стрийського району через підтвердженні факти сказу у лисиць з 1 грудня 2023 року запровадили карантин. Про це 7 грудня повідомили у Стрийській райдержадміністрації.

У селах Семигинів Стрийської громади та Головець і Пшонець Славської громади та п'ятикілометровій зоні від цих населених пунктів з 1 грудня 2023 року запровадили карантин через підтверджені факти сказу в лисиць”, — йдеться у повідомленні. Якщо не зафіксують нових випадків захворювання, карантин триватиме два місяці.

Нагадаємо, раніше через сказ у лисиць у селах Дрогобицького району Лішня та Ступниця запровадили карантин, який триватиме до 28 січня 2024 року.

Зазначимо, Львівщина входить у п’ятірку областей – лідерів за кількістю хворих на сказ тварин. За 10 місяців 2023 року в області виявили 45 таких випадків.

Довідково:

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Причини сказу і шляхи передавання інфекції

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Симптоми сказу

Інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності