До заповідника «Тустань» перевезли бойківську хату початку ХХ століття

Фото: Львівська обласна рада

Різьблену дерев'яну хату початку ХХ століття перевезли із села Плав'я на Львівщині

Захисники культурної спадщини перевезли бойківську хату початку ХХ століття із села Плав’я на Львівщині до Тустані. Про це повідомили у Львівській обласній раді 27 листопада.

Працівники історико-культурного заповідника «Тустань» евакуювали різьблену дерев'яну хату із села Плав'я до села Урич. Історичну пам’ятку початку ХХ ст. відбудували. Встановили дерев'яний будинок поруч з іншою автентичною хатою – культурним центром Хата у Глубокім. Як повідомили у заповіднику, ідею перевезення хати намагались втілити не один рік. Наразі будівля слугує фотозоною для відвідувачів, але згодом стане ще одним об’єктом туризму.

«Символічно, що цей проєкт вдалося реалізувати саме під час повномасштабної війни. Адже він зберіг для нащадків оригінальний зразок української архітектурної ідентичності. Врятована хата із села Плав’я з різьбленою галереєю — це один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Такі об’єкти масово та безслідно зникають разом із забудовою сіл», — зазначили у заповіднику.

Нагадаємо, у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького наразі реставрують лемківську церкву та найбільшу стодолу із Буковини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності