В "Охматдиті" прооперували хлопчика, який три роки практично не міг відкрити рота

В "Охматдиті" прооперували хлопчика, який три роки практично не міг відкрити рота

До цього дитині доводилося протискати їжу у рот

Щелепно-лицеві хірурги Львівська обласна дитяча лікарня "Охматдит" прооперували хлопчика, який три роки відкривав рот після ДТП всього на 0,5 см.

Три роки тому Артем потрапив у аварію та отримав сильну травму щелепи. Весь цей час після лікування 9-річний хлопчик не міг достатньо відкривати рот. Всього на 0.5 см.

У нього стався перелом суглобової головки нижньої щелепи, а як наслідок - анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба. Завдання було з надскладних, адже в таких умовах важко було провести анестезію. Ми не могли залишити родину з цією проблемою наодинці і склали план порятунку”, - зазначила щелепно-лицева хірургиня “ОХМАТДИТу” Христина Погранична.

За словами торакального хірурга лікарні Олександра Колодія, звичайна інтубація дихальних шляхів за допомогою ларингоскопа була неможлива. Тому лікарі вирішили здійснити інтубацію через ніс за допомогою інтубаційного фібробронхоскопа за методом Сельдінгера.

"У хлопчика утворилося зрощення між суглобовою головкою нижньої щелепи і скроневою кісткою. В операційній ми його роз'єднали, виконали часткову реконструкцію нижньої щелепи в ділянці суглоба. Також провели остеотомію суглобового відростка нижньої щелепи. Після операції рот хлопчика відкривається вже до 3,5 см і це чудовий результат", - зауважив щелепно-лицевий хірург, професор Роман Огоновський.

Ще кілька днів після операції хлопчик перебував на штучній вентиляції легень під опікою лікарів. Цей крок був необхідний, адже після операції міг утворитися набряк. З Артемом працює команда клініки реабілітації "ОХМАТДИТу", для нього спеціально розробили комплекс вправ, туди входять механотерапія, заняття з логопедом і лікувальна фізкультура для відновлення роботи м’язів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності