На Львівщині вперше за два роки у людини підтвердили бруцельоз

Бруцельоз є важким інфекційним захворюванням, яке може передаватися людині від хворої тварини

На Львівщині у місцевого мешканця лабораторно підтвердили бруцельоз. За останніх два роки це перший випадок хвороби в області.

Про це повідомляють у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Зазначається, що чоловік понад 20 років працював стригалем овець на різних фермах Іспанії. Хвороба почала дошкуляти його ще з 2013-го. Чоловік звертався до алергологів, дерматологів, ревматологів із скаргами на висипання, дерматит та болі у суглобах. Зокрема, вперше по допомогу він звернувся ще в Іспанії, однак лікування завершувалося як тільки минали симптоми.

«Цього разу у чоловіка вже непокоїли виразки у ділянці суглобів на обох ногах. Він звернувся до однієї з клінік Львова. Лікарі запідозрили бруцельоз і відправили на дослідження сироватку крові пацієнта до Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Діагноз бруцельоз був підтверджений лабораторно», - розповіла завідувачка епідвідділу Центру Ірина Фесенко.

Власне, бруцельоз є важким інфекційним захворюванням, яке може передаватися людині від хворої тварини. При цьому захворюванні уражаються серце, суглоби та інші органи.  Бруцела передається від хворих тварин при контакті, переважно йдеться про кіз, овець, корів, свиней, можуть бути і собаки. Інфікуватися людина може при вживанні заражених продуктів – сирого молока, сира, бринзи, також погано просмаженого м’яса.

Окрім того, заразитися також можна при обробці шкіри та шерсті, догляді за тваринами. Збудник може потрапити до організму через мікротравми на шкірі та слизові оболонки органів травлення, а також через пил на фермах.

Інкубаційний період бруцельозу від 1- 4 тижнів, або і довше. Можуть з’явитися такі симптоми: головний біль, біль у суглобах та м’язах, м’язова слабкість, лихоманка, набряки, пітливість і навіть виразки у ділянці суглобів.

Для того, що попередити бруцельоз, лікарі радять не вживати сире молоко та молочні продукти, термічно обробляти м'ясо,  не споживати м’ясні та молочні продукти зі стихійних ринків та невідомого походження.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності