• Головна
  • Здоров’я
  • Дитяча імунізація: чому це важливо та яка частота інфекційних захворювань у дитини

Дитяча імунізація: чому це важливо та яка частота інфекційних захворювань у дитини

Дитяча імунізація: чому це важливо та яка частота інфекційних захворювань у дитини

У нормі дитина може хворіти до 10-12 разів на рік, тобто, майже щомісяця, але важливим є не частота захворювань, а їх перебіг та важкість.

Немовлята до 6 місячного віку користуються готовим захистом, який передається їм трансплацентарно від матері. Це вроджений імунітет. Надалі цей захист знижується, і поступово набирає сили й різноманітності власний, набутий імунітет. Він формується упродовж життя людини завдяки контакту з чужорідними патогенами, наприклад, після перенесеного захворювання (активний) чи після вакцинації (пасивний). Відтак дитяча імунізація є дуже важливою, тож нею не можна нехтувати.

Про це повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА.

Імунітет – це сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками. Розрізняють вроджений та набутий імунітет.

Натомість інфекційні хвороби зміцнюють імунну систему: вона запам’ятовує їх і формує відповідну реакцію. У нормі дитина може хворіти до 10-12 разів на рік, тобто, майже щомісяця. Зазначається, що важливим є навіть не частота захворювань, а їх перебіг та важкість.

«Діти від народження поступово знайомляться з різними патогенами, відтак їх імунна система тренується надавати адекватну відповідь. Що старшою стає дитина, тим менше стає незнайомих збудників і вона хворіє рідше. Тож, коли батьки питають, що зробити аби дитина менше хворіла, то я найчастіше розповідаю їм про щеплення. Адже, вакцинація формує імунітет до конкретного збудника. Тож у майбутньому при зустрічі з «реальним» патогеном, за рахунок клітин пам’яті, утворюються захисні антитіла, що швидко та ефективно зупинять інфекцію, або допоможуть перенести хворобу значно легше. Це стосується не лише обов'язкових щеплень, згідно з Календарем вакцинації, але й рекомендованих вакцин [від грипу, пневмококів, менінгококів, вітряної віспи тощо, - ред.]», - розповів імунолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ігор Савчак.

Так, лікарі рекомендують пройти огляд в імунолога, що якщо у дитини спостерігають кілька епізодів важких хвороб упродовж року:

  • пневмонія чи гнійний синусит більше, ніж двічі на рік;
  •  гострий гнійний отит більше, ніж чотири рази впродовж року;
  • рецидивуючі абсцеси шкіри та внутрішніх органів;
  • діарея, яка триває понад місяць;
  • відставання у фізичному розвитку, яке не пояснюється іншими причинами та ін.

Нагадаємо, на Львівщині підтвердили новий підвид COVID-штаму Омікрон «Кракен», який до цього зареєстрували у чотирьох інших областях. Також підвид штаму зафіксували й на Черкащині.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності