У Дрогобичі реставруватимуть церкву Святого Юра, яка є спадщиною ЮНЕСКО

У Дрогобичі реставруватимуть церкву Святого Юра, яка є спадщиною ЮНЕСКО

Роботи розпочнуть за два тижні

На реставрацію церкви Святого Юра у Дрогобичі з обласного бюджету виділили 3 мільйони гривень. Храм почали відновлювати ще у 2012 році, з того часу поетапно відновляють частини храму. Зараз будуть реставруватимуть галерею.

Про це директорка департаменту архітектури Львівської ОВА Олена Василько розповіла «Суспільному».

Церква Святого Юра у Дрогобичі датується XV століттям, її перевезли з села Надіїв на Франківщині. Храм кілька разів перебудовували та збільшували. Зараз церква слугує музеєм.

«Оскільки Дрогобич стародавнє місто, основним заробітком були соляні промисли. Відповідно, дрогобичани шукали можливість вигідно продати сіль. Поїхали продали сіль у Київ, і дуже гарно виторгували. Їм сподобалась церква і, як справжні патріоти свого міста придбали та привезли її в Дрогобич. Поставили на цьому місці на славу Богові і на радість собі», — розповіла завідувачка відділу пам'яток дерев'яної архітектури музею «Дрогобиччина» Леся Летнянчин.

За її словами, невідомо прізвище основного архітектора, але тут працювали кілька майстрів і певною мірою їм дозволяли проявляти свої творчі задуми. Також у храмі є «церква у церкві»: нижня церква Юра, а на другому поверсі введення Марії в храм. Тут є окремий вхід, іконостас та стінопис.

«Раніше так будували, тому що могла бути тільки одна літургія на престолі, одне жертвопринесення. Пізніше увійшли у моду бічні вівтарі і, відповідно, може бути декілька служб, тоді так не було. Верхня церква маленька і вона не могла всіх парафіян помістити, це була більш родинна церква для окремої служби», — каже Леся Летнянчин.

Директорка музею «Дрогобиччина» Алла Гладун розповіла, що храм поетапно почали відновлювати з 2012 року – тоді були проблеми з дахом і перекриття замінили. Натомість згодом реставрували стінопис всередині храму.

«Таким мотиватором було внесення до світової спадщини ЮНЕСКО нашою дерев’яної церкви, тому що на той момент, коли відбувалася процедура підготовча, вона була в дуже поганому стані, тут буквально треба було реставрувати все, починаючи з бань. Першим що зроблено, це три бані було відреставровано та поміняои гонт над галереями», — зазначила Алла Гладун.

Зараз потрібно замінити опасання – це галерея навколо церкви, частину церкви на другому поверсі, підлогу та іконостас. Гроші на роботи виділили з обласного бюджету.

«3 мільйони гривень виділили з обласного бюджету цьогоріч. Відповідно, за них ми плануємо зробити всі роботи, які стосуються галереї і зовнішніх дерев’яних конструкцій, також основи під галереєю, покрівлю гонти галереї та монтажу гонту на об’єкті», — розповіла директорка департаменту архітектури Львівської ОВА Олена Василько.

Вона додала, що роботи розпочнуть за два тижні.

Нагадаємо, у Дрогобичі постало питання існування пам’ятника дрогобичанину Григорію Геврику, який досі представлений широкому загалу в якості «героя радянського союзу». У підсумку, пам’ятник вирішили зберегти, але сам постамент декомунізують.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності