У Дрогобичі не будуть зносити пам’ятник радянському солдату: що із ним планують зробити

У Дрогобичі не будуть зносити пам’ятник радянському солдату: що із ним планують зробити

Постамент героя Другої світової війни Григорія Геврика декомунізують

У Дрогобичі постало питання існування пам’ятника дрогобичанину Григорію Геврику, який досі представлений широкому загалу в якості «героя радянського союзу».

Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Там зазначили, що щодо цього пам’ятника було проведено відкриті електронні консультації з громадою та скеровано звернення до Інституту національної пам’яті та Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України. У підсумку, пам’ятник вирішили зберегти, але сам постамент декомунізують.

«Керуючись рекомендаціями, отриманими від Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України, висновками місцевих істориків та краєзнавців, неодноразовими зверненнями мешканців мікрорайону вулиці Горішня Брама, комісією було прийняте рішення – зберегти пам’ятник дрогобичанину Григорію Геврику на вулиці Горішня Брама у м. Дрогобич, провівши роботи з декомунізації постаменту», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, пам’ятник позбавлять радянської символіки. Також змінять існуючий напис на напис «Дрогобичанин Григорій Геврик – герой Другої світової війни». Крім цього, табличка міститиме QR-код, з посиланням на історичну довідку про Григорія Геврика.

Водночас напрацьовано правдиву історичну довідку про дрогобичанина Григорія Геврика, розміщену на сайті музею «Дрогобиччина».

Нагадаємо, у Львові прийнято рішення про демонтаж двох пам’ятників у смт Брюховичі та одного у м. Винники, які є пам’ятниками колоніального спадку. Їх перевезуть до музею «Територія терору».

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності