У Шевченківському Гаю реставрують лемківський храм

У Шевченківському Гаю реставрують лемківський храм

Майстри самостійно спорудили навколо куполів риштування

У Львівському музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького почали реставрувати храм святих Володимира та Ольги, який розташований у лемківському куточку. Він є реплікою храму XIX століття з села Котань Підкарпатського воєводства у Польщі.

Про це пише «Суспільне».

Церкву святих Володимира і Ольги побудували у 1991 році, оскільки тоді не було можливості перевезти храм з іншої країни, каже директор музею Михайло Закопець.

«Це єдина реконструкція в музеї. Тут в нас є велика лемківська громада, лемківська парафія, є отець, є свої прихожани, умовно лемківський куток, адже ми знаходимося на етнографічній зоні Лемківщини і центральним об’єктом є власне церква», — розповідає чоловік.

За словами Василя Марківа, роботу ускладнює висота. Майстри самостійно спорудили навколо куполів риштування.

«Все відбувається етапами. Якщо хлопці взяли купол, розбирається частинами, частина закривається, тоді продовжується далі. Зразу всю покрівлю зняти не можемо, тому що все буде протікати. Знімається невеликий елемент, частина, пару квадратів і ті квадрати зашиваються. І так поступово, крок за кроком обшивається весь дах», — додає чоловік.

Реставрація відбувається за гроші музею, роботи проводять їхні працівники. На закупівлю 40 тисяч ґонтин витратили близько 520 тисяч гривень, каже директор музею.

«Намагаємося знайти фахових добрих працівників, всіляко їх заохочуємо знайти тих, кому це цікаво. Складно з тим, якщо хтось бажає прийти на роботу – запрошую. Минулого року ми перекривали стодолу в центрі, то власне в нас був чоловік, який 30 років тому її перекривав і минулого року він теж її перекривав, але вже зі своїми синами, теж, знаєте, така своєрідна для нас подія», — каже директор музею.

Окрім цього храму, цьогоріч в музеї планують реставрувати ще два об’єкти.

Нагадаємо, у Самбірському районі реставрують пам'ятку архітектури національного значення – церкву Архистратига Михаїла у селі Ісаї. Як поінформував заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко, у 2018 році храм набув статус аварійного об’єкта, тоді ж розпочали його порятунок. Упродовж 2018-2021 років реставрували дах і куполи храму.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності