• Головна
  • Новини Львівщини
  • Під час пожежі в музеї на Львівщині згоріли ікони австрійського періоду та взуття працівників нафтового заводу Австро-Угорщини

Під час пожежі в музеї на Львівщині згоріли ікони австрійського періоду та взуття працівників нафтового заводу Австро-Угорщини

Під час пожежі в музеї на Львівщині згоріли ікони австрійського періоду та взуття працівників нафтового заводу Австро-Угорщини

Вогонь знищив ікони австрійського періоду, вишиванки дрогобицького, турківського, лемківського строїв. Їх і відновити вже не можна, і відшивати вже нема з чого, каже Ігор Романюк. Знищене взуття працівників нафтового заводу часів Австро-Угорщини. Воно було специфічне, ті рідкісні екземпляри зберігалися саме у музеї.

Попередньою причиною загоряння у музеї «Карпатська хата» називають коротке замикання. Там увечері 15 березня виникла пожежа.

Про це пише Дрогобич.City

Вогонь знищив дах та багато експонатів. Оцінити втрати важко, але лише на ремонт покрівлі потрібно 120 000 грн.

Власник музею Сергій Силантьєв відкрив збір на відновлення музею у Бориславі.

Будівля повністю дерев'яна, їй понад 200 років. Внаслідок пожежі згоріла покрівля, вогонь знищив більшість дерев'яних експонатів, вбрання та взуття, кажуть у туристично-інформаційному центрі Борислава. У поліції Львівщини повідомили, що попередня причина пожежі у музеї – коротке замикання. Тому правоохоронці не відкривали кримінальне провадження.

Музей організований головою Польського товариства і дослідником історії Борислава Сергієм Силантьєвим.

Керівник туристично-інформаційного центру Борислава Ігор Романюк каже, що найперше треба зробити дах, щоб всередині хата не замокала. А вже потім працювати з тим, що залишилося від експонатів.

«Нижня частина хати збереглася, тобто, бруси, з яких побудовані стіни будинку. Ґраґар, на якому стояла стеля, можна відновити. Постраждали крокви й гонти. Наша менеджерка Анастасія допомогла пану Сергію відкрити банку для збору коштів. Павло Деланкевич, викладач коледжу декоративно-ужиткового мистецтва ім. Труша, де займаються реставрацією дерева, має оцінити, які об'єкти можна реставрувати», – каже керівник ТІЦ Борислава Ігор Романюк.

Щодо експонатів, за словами керівника ТІЦ, важко назвати ціну втраченого, бо речі, яким вже сотня років, оцінюються набагато дорожче, ніж були придбані. Та й все залежить від їхньої історії.

Втрати музею

Вогонь знищив ікони австрійського періоду, вишиванки дрогобицького, турківського, лемківського строїв. Їх і відновити вже не можна, і відшивати вже нема з чого, каже Ігор Романюк.

Знищене взуття працівників нафтового заводу часів Австро-Угорщини. Воно було специфічне, ті рідкісні екземпляри зберігалися саме у музеї.

Згоріло багато дерев'яних речей – бамбетель, дзеркало, грамофон, млинки на каву, посуд.

«Там був ткацький верстат, який не так давно полагодили. На ньому мали проводити майстер-класи з виготовлення килимів, поясів тощо. І як результат – все перетворилося в попіл», – розповідає Ігор Романюк.

Щось таки можна відновити – наприклад, хлібний стіл. Низ не пошкодився, а верх, каже керівник ТІЦ, можна відреставрувати. Збереглися здебільшого металеві експонати, які можна відчистити від кіптяви. Це, наприклад, гасові лямпи, млинки на перець, верстати для м'ясних виробів, глечики.

Історія «Карпатської хати»

Приватний комплекс налічував чотири будівлі. У 2013 році Сергій Силантьєв перевіз на власне подвір’я хату з дерев’яних зрубів 1802 року зі села Вижній Березів Косівського району. У цій хаті власник музею і жив. Будинок, який згорів, стояв поруч, він 1852 року. На його одвірку збереглася стара табличка з колишньою адресою будинку польською мовою – Berezow Wyzny, 52. Також збоку є дерев’яна господарська будівля 1861 року, де збирали різноманітні предмети старовини та реманент. Ще одну стайню привезли з Либохори.

«Хата з Либохорів поки що не запущена як музей. Її власник готував до експозиції побуту людей і в перспективі хотів зробити там ще й місце, де туристи можуть спробувати місцеву кухню та напої, наприклад, сири чи каву з Нафтусі», – каже керівник ТІЦ Борислава.

Туристично-інформаційний центр Борислава планує встановити на території музею камери відеоспостереження, також будуть подавати заявку, щоб комплекс потрапив у спілку музеїв Львівщини. «Карпатська хата» завжди входила у локальний (Бориславський) туристичний маршрут по місту.

«Вона демонструє побут бориславців 100 років тому – як приблизно виглядав магазин, як виглядала світлиця у людей, яким був їх побут. Сергій Силантьєв є знавцем історії Борислава – під час екскурсій він розповідає, які пісні лунали у нашій місцевості, якою була кухня, яким діалектом розмовляли люди», – розповідає Ігор Романюк.

Нагадаємо, Карпатська дерев’яна хата розташована в самому центрі Борислава, збудована без жодного цвяха. Вона була наповнена найцікавішими експонатами з приватної колекції господаря.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності