• Головна
  • Новини Львівщини
  • Мрії про власний бізнес перекреслила війна: на Львівщині перукарка з Маріуполя безкоштовно стриже переселенців

Мрії про власний бізнес перекреслила війна: на Львівщині перукарка з Маріуполя безкоштовно стриже переселенців

Мрії про власний бізнес перекреслила війна: на Львівщині перукарка з Маріуполя безкоштовно стриже переселенців

З Маріуполя жінка виїхала разом з двома своїми дітьми 21 квітня 2022 року

Перукарка з Маріуполя Олена Бикова безкоштовно стриже вимушених переселенців у Сколе, що на Львівщині. Ці послуги вона надає у місцевому штабі гуманітарної допомоги.

Про це пише «Суспільне».

Олена Бикова ще у Маріуполі мріяла відкрити власний салон-перукарню, навіть подала документи, проте почалася повномасштабна війна. На Львівщині жінка оселилася у Сколе у вересні 2022 року. У місцевому штабі гуманітарної допомоги їй допомогли облаштувати кімнату, де вона безкоштовно стриже переселенців.

«Я тут перебуваю з десятої до першої години, працюю тут. Ми всі, хто пережив війну, ми допомагаємо один одному. Я бачу, якщо в родині троє діток, вони з гарячих точок виїхали, і в них немає роботи. Я з них нічого не беру», — каже Олена Бикова.

Чоловік Олени – військовий. З Маріуполя вона виїхала разом з двома своїми дітьми 21 квітня 2022 року.

«Весь цей час ми були в свекрухи у приватному будинку. Сиділи і спали у підвалі. Хвороби, нестача їжі. Діти лягають спати і кажуть: «Мамо, ми хочемо їсти». Ми там їли суп на воді з картоплею. Доїдали те, що було у підвалі, тому що продуктів не було. Коли не було обстрілів, ми ходили до колодязя по воду. А деякі люди з річки пили, з батарей зливали. Я приїхала сюди [на Львівщину, — ред.] аж плакала і думала: чому я раніше сюди не приїхала», — ділиться спогадами жінка.

Вона мріє відкрити свою перукарню. Консультували Олену щодо відкриття власної справи представники громадської організації Центру «Жіночі перспективи».

«Такі жінки, як Олена — це приклад того, що консультування допомагає. Вона вже складає бізнес план, вона буде проходити спеціальне навчання для того, щоб отримати гранд в наших інших проєктах. Вона буде отримувати фінансову підтримку для того, щоб облаштувати краще перукарське робоче місце. Буде допомагати іншим людям та своїй сім’ї, собі допомагати, тобто мати прибуток з цього», — розповіла представниця ГО «Центр жіночі перспективи» Олена Кальбус.

Керує гуманітарним штабом, в якому облаштувала своє робоче місце Олена, також переселенка з Маріуполя Олена Янатьєва. Вона переїхала на Львівщину торік у березні, а працювати у штабі розпочала у вересні. Жінка каже, що робота допомагає їй відчувати себе потрібною.

«З березня по вересень не знала куди себе діти. Штаб був дуже маленький, але ми розгорнули роботу, залучили помічників», — зазначила Олена Янатьєва.

За її словами, ще пів року тому, у Сколівській громаді було 2 600 вимушених переселенців, які тут отримували допомогу. Зараз це 750 людей, інші — повернулися додому.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA писало про вчительку трудового навчання Олену, яка працювала у школі № 12 у Бахмуті Донецької області. Зараз вона все ще працює там попри те, що приміщення вже немає.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності