• Головна
  • Новини Львівщини
  • Писанки зі Львова виставлять на показ у США: їх розмальовували діти поранених і полеглих військових ЗСУ

Писанки зі Львова виставлять на показ у США: їх розмальовували діти поранених і полеглих військових ЗСУ

Писанки зі Львова виставлять на показ у США: їх розмальовували діти поранених і полеглих військових ЗСУ

Писанки передадуть в США, де стануть частиною українсько-американської інсталяції

У рамках проєкту «Ми і світ» Благодійного фонду Козицького» у квітні організував три соціальні проєкти з розмальовування писанок: для дітей військових та для тих, чиї батьки віддали своє життя за Україну, для курсантів військових вишів, а також для військових, які проходять лікування у госпіталі.

Для діток, які через війну залишилися без батька, писанка стала чимось важливішим за малюнок. Це справжня сімейна традиція, яку, на жаль, цього року зможуть втілити не всі.

«Писанка дуже гарна і енергійна. Не важливо, що малювати, головне, що ти в цей момент думаєш», — каже Яна, донька загиблого військового.

Ростислав, батько якого теж загинув на війні, зізнався, що Великдень — для нього найкраще свято, а писанка є символом життя.

Частина писанок, які розмальовували діти, помандрують у США і стануть складовою всесвітньої українсько-американської інсталяції.

Проєкт «Ми і Світ» працює вже майже рік і основна наша місія - промоція українського сучасного мистецтва у світі. Мистецтво - це вид нашої культурної «зброї». Інформаційна, мовна та культурна війна - важливі складові, без яких перемога неможлива.У передвеликодній час проєктом «Ми і Світ» Благодійного фонду Козицького було реалізовано 3 соціально-мистецькі проєкти з писанкарства:- для дітей військовослужбовців та тих, хто віддав своє життя за Україну; - для курсантів військових вузів; - а також військових, які проходять лікування у госпіталі. Для одного з військових, Андрія Логура, який потрапив у госпіталь з-під Бахмута (в якому воював один день і був важкопоранений), розпис писанки став провідником до одужання. З писанкою у руках його забрали на операційний стіл. Віримо, що успішна операція не обійшлася без писанкової магії! Для діток, які лишилися без батька через війну, писанка була чимось важливішим, ніж просто малюнок. Це справжня сімейна традиція, яку, на жаль, цього року, зможуть втілити не всі.Перший захід у Будинку офіцерів, курувала львівська писанкарка - Ярина Доманська, яка разом з помічницями навчала розпису діток. На другій події американська писанкарка українського походження Sofika Zielyk (Софійка Зєлик), провела онлайн майстер-клас з писанкарства для курсантів прямісінько з Нью-Йорку. Останній захід відбувся у госпіталі під кураторством Олени Гронської, військовослужбовці, які проходять лікування створили свої перші писанки.У заходах брали участь майстрині, які допомагали учасникам, зокрема: Катерина Кемпа та Настя Кіт, організовували івенти Станіслав Васюрко та Устина Юзефів.Мистецтво, може бути зброєю проти агресора, але подібно стихії води, може стати початком чогось прекрасного, та вилікувати тих, хто цього потребує!Події були організовані Благодійним фондом Козицького.Відео: Олег Козицький

Posted by Ми і світ, Благодійний Фонд Козицького on Tuesday, April 11, 2023

Курсанти військових вишів знайомилися з історією писанкарства та розмальовували писанки під керівництвом відомої американської писанкарки, членкині народних майстрів України, яка живе і творить в Нью- Йорку — Софійки Зєлик.

«Писанка не просто декороване яйце, а історія нації», — каже мисткиня.

Для пораненого військового Андрія Логура, який потрапив у Львівський госпіталь з-під Бахмута, розпис писанки став провідником до одужання. З писанкою в руках його забрали на операційний стіл. Як кажуть медики, мабуть, успішна операція не обійшлася без писанкової магії.

LVIV.MEDIA розповідало, як малювати писанки, щоб вони були символами здоров’я, достатку та сімейного щастя.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності