УКУ запровадив стипендію імені загиблого аспіранта Миколи Гаєвого

Микола Гаєвий

Воїн пішов із життя 27 серпня 2024 року під час Курської операції

Український католицький університет започаткував сталий стипендіальний фонд у пам’ять про свого випускника, молодого аспіранта Миколу Гаєвого. Ціль – зібрати 100 тисяч доларів, щоби щороку надавати стипендійну підтримку студентам, у пам’ять про Героя. Про це Український католицький університет повідомив 17 жовтня.

Він народився в Ужгороді, у Горянах, вчився на історика в Ужгородському національному університеті, а згодом — в УКУ, у Львові. Здобув релігійну освіту, випускник Гуманітарного факультету УКУ, магістерської програми “Історія”. У 2019 році він вступив та навчався в аспірантурі УКУ з історії, а тому міг не йти на фронт. Однак з початком повномасштабного вторгнення Росії, Микола взяв академвідпустку та 24 лютого 2022 року добровільно пішов до війська. Життя Миколи Гаєвого обірвалося 27 серпня 2024 року під час Курської операції. Героєві назавжди 28.  

Доктор історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії України УКУ Олександр Зайцев був науковим керівником Миколи Гаєвого. Він зізнається, що шкодував через Миколине рішення піти у військо: “Він був молодим талановитим істориком, який обрав для своєї дисертації політичну біографію Ярослава Стецька і, судячи з перших фрагментів, які я читав як його науковий керівник, це мала бути дуже добра праця, а в перспективі – цікава і справді наукова книжка, в якій автор не прославляв і не засуджував свого героя, а намагався зрозуміти, а через його біографію осмислити історію націоналістичного руху. Я вважав, що місце Миколи не на фронті, а в науці, але він вирішив інакше, вірячи, що перш ніж захищати дисертацію, треба захистити Україну. Така позиція не могла не викликати поваги. Я побажав йому відслужити без шкоди для здоров’я і не забувати про Стецька. “Обов’язково”, – відповів тоді Микола…”.

Долучитися до стипендіального фонду можна за посиланням. 

Нагадаємо, що у січні 2024 в Українському Католицькому Університеті запровадили річну стипендію на навчання для студентів, які засвідчили своє служіння Україні. Її присвятили загиблому захиснику Тарасові Бобаничу, на псевдо “Хаммер”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності