Початок шкільного року з 19 серпня у Львові: чому міська влада іде проти держави

Початок шкільного року з 19 серпня у Львові

Рішення достроково відправити дітей до школи суперечить рішення українського уряду

Чи правильно розпочати новий навчальний рік у  Львівських школах 19 серпня, законно це чи ні, чи вплине на якість навчання? Дуже багато  запитань до одного-єдиного повідомлення з кількох слів, яке озвучив міський голова Львова Андрій Садовий 5 липня. Дискусії не вщухають, емоції зашкалюють у всіх сторін суперечки.

Запізніле рішення

Масові обстріли у березні - квітні 2024 року були скеровані на знищення української енергосистеми.  Ще у квітні,  мої колеги написали матеріал, де пояснювали та чому досі світло є, і які прогнози. Зокрема, маючи відкриту інформацію, що державне «Центренерго» втратило 100% теплової генерації (на додаток до знищення Зміївської та Трипільської ТЕС, росіяни влітку 2022 року окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині), а енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова втратив  80% об’єктів генерації. Про холодну і непередбачену зиму тоді говорили усі хто вмів і міг говорити.

Але минув квітень, травень та червень, і посеред спекотного літа, на початку липня команда Андрія  Садового приймає рішення розпочати навчальний рік у школах 19 серпня. Начальник міського управління освіти Андрій Закалюк пояснив його так: “Рішення прийняте лише з однією метою, що зима може бути складною, але максимально кількість часу, маємо зробити так щоби діти вчилися у школах за партами та отримували добру і якісну освіту”

Тобто максимальна кількість часу — це додаткові 10 днів  на противагу тривалим канікулам?  І взагалі, чому це рішення визріло саме у липні, а не у квітні, коли можна було підготуватися вчасно до  передчасного старту навчання? Але навіть таку благородну мету не дуже зацінили освітяни в уряді. Зокрема про це висловився освітній омбудсмен Сергій Горбачов. За його словами, ідея починати навчання улітку - ідея можливо правильна, але, по-перше, вирішувати це мав би Кабмін, а по-друге, робити це кількома місяцями раніше. Щоби дати час підготуватись до навчання і школам, і школярам, і їх батькам. “Кожна сім’я завчасно, наскільки це можливо в умовах воєнного стану, планує відпустки батьків та оздоровлення дітей, зокрема у серпні. Тому частина дітей у серпні буде оздоровлюватися у таборах або разом з батьками, тобто не буде присутня за місцем проживання і не буде готова до початку навчального року у серпні”, — написав Сергій Горбачов.

Освітній процес у школах врегульований законом України “Про повну загальну середню освіту”. Частина 3 статті 10 цього Закону вказує, що освітній процес у школах організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань — 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Але під час воєнного стану усі процеси загальної середньої освіти, зокрема тривалість навчального року, дату його початку та закінчення визначає Кабінет Міністрів України. Кому цікаві деталі, то можете почитати це в змінах до Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану” .

Але для Андрія Івановича очевидно Кабмін не указ, а закон України не зовсім закон, тут своя галицька республіка. Реакція Сергія Горбачова обурила пана Садового, йому стало прикро, що його ініціативну ініціативність ніхто не зацінив. тож він виходить в публічний простір з дописом у Facebook: “Сумно читати обґрунтування освітнього омбудсмена про те, чому громади  не можуть почати навчальний рік швидше ніж 1 вересня. Дуже багато документів, дуже багато рутини, дуже багато обмежень. Все це говорить лише про одне – наша освіта потребує змін. Якби ми у Львові орієнтувались на труднощі і не шукали можливостей, то тут не було би нічого. Буквально нічого”.

Школи можуть перетворитись на пункти обігріву

Далі пан Садовий пояснює потребу у довгих шкільних канікулах і швидкий старт навчального року: “Якщо взимку  ситуація з енергетикою, або опаленням погіршиться, школи відкриють свої двері для всіх, кому треба зігрітись, або зарядити свої пристрої. Навчальний процес буде перервано. Що тоді рекомендуватимуть люди, які знають всі закони та правила? ZOOM? Вибачте, але ні. На третьому році війни ми вже знаємо, що це так не працює”.

 І ось тут у мене питання, як мами школярки. Тобто моя дитина, має розпочати на 10 днів швидше шкільний процес, а потім піти на зимові, не зрозуміло наскільки тривалі канікули, аби інші львів'яни грілися у школах? Тобто інших приміщень у місті для цього нема? Вигнати дітей із тепла у холодні домівки і перервати для цього навчання заради пунктів незламності, які можна облаштувати деінде? Бо, наприклад, інші громади на Львівщині ті ж пункти незламності облаштовують у бібліотеках, закладах культури чи інших комунальних приміщеннях. Уряд справді рекомендував облаштовувати пункти обігріву у школах, але лише у разі, якщо інших приміщень немає. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов у коментарі LVIV.MEDIA сказав: “Ідея звільнити школи для пунктів незламності за рахунок зупинення занять і недопуску туди дітей - це неправильно”.

Тобто в інших громадах області знайшли вихід з ситуації, коли треба забезпечити дітей навчанням, теплом та гарячою їжею, і водночас піклуватися про інших. Зокрема розуміють, що вся відповідальність за школу впаде на її директора, який після перетворення школи на притулок має привести її до ладу, перевірити усі приміщення, заради безпеки і комфорту школярів і освітян. Але у Львові все роблять по-іншому.

Начальниця управління освіти та інновацій Львівської ОВА Олена Урдей у розмові з журналістом LVIV.MEDIA також підтвердила, що не бачить потреби починати навчальний рік раніше, ніж у вересні: “Ці 10 додаткових днів ситуацію не змінять (навчання з 19 серпня), але навіть якщо громада хотіла внести корективи чи запропонувати Кабміну врахувати їхню ініціативу, то цю ініціативу вони мали подати ще в кінці березня на початку квітня аби врахувати і відпустки вчителів, і підготовку закладів освіти до нового навчального року та опалювального сезону”.

Окрім того, чи готові львівські школи до передчасного початку навчального року? Їх усі уже обійшли інспектори ДСНС, перевірили укриття, якість води, відповідні служби видали дозволи на старт навчального процесу? Чи це теж не важливо? Але дискусія, негатив та порушення закону владу Львова не спиняє, і на сесії  Львівської міської ради 23 липня депутати до Кабміну з проханням надати їм можливість самостійно планувати структуру навчального року.

Своє звернення до Кабміну у Ратуші зачитали о 11 ранку 23 липня. А вже по обіді цього ж дня уряд вирішив, що навчальний рік має розпочатися 2 вересня 2024 року. Доручив обласним військовим адміністраціям разом із засновниками закладів освіти забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці. “Навчальний рік на Львівщині розпочнеться 2 вересня. Щодо Львова, який є однією з громад  Львівщини та планує почати навчання 19 серпня, то ми наполегливо закликаємо  ретельно виконувати законодавство України та дотримуватися постанов Кабміну”, — підтвердила Олена Урдей.

А ось тепер цікаво. Чи піде відверто Андрій Садовий проти уряду?

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності