• Головна
  • Новини Львова
  • Антимонопольний комітет оштрафував відомого львівського підприємця Олександра Свіщова

Антимонопольний комітет оштрафував відомого львівського підприємця Олександра Свіщова

Олександр Свіщов

Олександр Свіщов без дозволу АМКУ сконцентрував 100% власності інвестиційного фонду “Лев”

Антимонопольний комітет України наклав штрафи на відомого львівського бізнесмена Олександра Свіщова та його сина Віталія загальною сумою 851 тис. грн за порушення закону про захист економічної конкуренції. Про це 18 липня повідомили в Антимонопольному комітеті.

Олександр Свіщов отримав у власність інвестиційний фонд без дозволу АМКУ

Як ідеться в повідомленні, АМКУ у 2023 році під час розгляду заяви про дозвіл на концентрацію за участю АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Лев” комітет виявив кілька порушень. Зокрема АМКУ встановив, що Олександр Свіщов набув контроль над інвестфондом у два етапи: 21 лютого 2022 року він придбав частину акцій товариства, що забезпечило йому перевищення 25% голосів у вищому органі управління, а 12 травня 2022 року – решту акцій, отримавши у підсумку право власності на 100% акцій товариства. Здійснення обидвох концентрацій потребувало дозволу АМКУ.

“Вартісні показники учасників концентрацій за підсумками 2021 року перевищували порогові значення, визначені законодавством, тому обидві концентрації потребували дозволу органів Комітету. Ці порушення вплинули на правомірність подальших дій суб’єктів господарювання в межах однієї групи”, — йдеться у повідомленні.

Згодом, 22 грудня 2022 року син підприємця Віталій Свіщов, разом з інвестиційним фондом “Лев” створили ТОВ “Вест Індастріал Груп”. “Якби Олександр Свіщов своєчасно звернувся за дозволом на набуття контролю над АТ “Лев”, створення ТОВ “Вест Індастріал Груп” не потребувало б дозволу Комітету. Однак, оскільки відносини контролю були набуті з порушенням законодавства, ця концентрація також вимагала дозволу”, — зазначили в Антимонопольному комітеті.

Комітет визнав, що Олександр Свіщов вчинив два порушення, придбавши акції АТ “Лев” без отримання відповідних дозволів, а Віталій Свіщов і АТ “Лев” вчинили порушення, створивши ТОВ “Вест Індастріал Груп” без дозволу.

За ці порушення Комітет наклав штрафи на загальну суму понад 851 тисячу гривень. “Враховуючи, що ці концентрації не призвели до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, Комітет також надав відповідні дозволи”, — йдеться у повідомленні.

За даними реєстру opendatabot.ua, Олександр Свіщов через Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Лев” володіє всіма корпоративними правами чотирьох товариств з обмеженою відповідальністю: “Еол-М”, “Дейлор-консалт” та “Роял рент сервіс”, які займаються наданням в оренду і експлуатацією нерухомого майна, а також ТОВ “Води поляни”, яке займається виробництвом безалкогольних напоїв.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності