Керівник “Арени Львів” Юрій Майборода отримав підозру у службовій недбалості

Керівник “Арени Львів” Юрій Майборода отримав підозру у службовій недбалості

Юрія Майбороду підозрюють у недбалості під час закупівлі системи відеомоніторингу для стадіону

У Львові повідомили про підозру виконувачу обовʼязків директора державного підприємства “Арена Львів” Юрію Майбороді. Його підозрюють в закупівлі обладнання для системи відеомоніторингу за завищеною ціною, що призвело до 2,9 млн збитків. Ухвалою суду його відсторонили від виконання обов’язків. Про підозру керівнику державного підприємства повідомила пресслужба поліції Львівської області 2 липня.

Поліція розслідує закупівлю обладнання для відеонагляду

У повідомленні поліції не вказано, про яке саме підприємство йдеться, однак в ухвалі слідчого судді, опублікованій в Єдиному державному реєстрі судових рішень йдеться про ДП “Арена Львів”. Керівник підприємства Юрій Майборода у коментарі LVIV.MEDIA підтвердив факт одержання підозри.

За даними правоохоронців, Юрій Майборода восени 2023 року неналежно організував процедуру закупівлі обладнання для облаштування системи відеомоніторингу, внаслідок чого поставка товару та монтаж обладнання відбулось із завищеною вартістю на загальну суму 8,6 мільйона гривень. За результатами торгів у приватного підприємства закупили камери відеоспостереження, робоче місце оператора, програмне забезпечення та мережеве сховище. Проте, різниця між закупівельною вартістю та вартістю реально встановленої техніки склала 2,9 мільйона гривень.

Виконувач обов’язків директора підприємства, неналежно здійснюючи службові обов’язки, не перевірив ринкову вартість обладнання та уклав договір постачання з товариством. Також при постачі техніки він не перевірив її найменування, кількість, якість, ціну. До того ж деякі компоненти не відповідали зазначеним в актах приймання-передачі товару та додатку до договору. Попри це підозрюваний погодив всі документи” — йдеться в повідомленні поліції.

Юрій Майборода не вважає себе винним

У коментарі для LVIV.MEDIA Юрій Майборода повідомив, що отримав підозру у п’ятницю 28 червня. Він стверджує, що не порушував закону, і дії правоохоронців стали для нього несподіванкою.

Усе було проведено згідно з усіма вимогами та нормами. Був тендер оголошений на Prozorro. Уповноважений з державних закупівель на нашому підприємстві все перевіряв. Наш IT-працівник приймав товар, він стверджував що все відповідає закупівлі. Він підписав акти приймання і передачі, а я затвердив. Потім виявилось що камери чи то процесори, я не сильно в цьому розбираюся, мали невідповідне маркування. В результаті все одно камери працювали добре. Закуплені камери працювали навіть краще, ніж ті що повинні були бути”, — сказав Юрій Майборода.

Юрій Майборода, який до відсторонення обіймав посаду першого заступника директора ДП “Арена Львів”, не розуміє чому його хочуть притягнути до кримінальної відповідальності. “Звинувачують у всьому мене, бо я розпорядник коштів. Я ж не можу розбиратись у всіх процесах, я не маю відповідної кваліфікації. Є люди, які відповідають за певні речі. Це ж не означає, що на “Арені” ніхто не повинен працювати, тільки має бути один керівник і він за всіх і все буде робити. Чомусь на мене це все треба начепити. Оголосили про підозру і відсторонили від обовʼязків. Це все натягнуто на вуха. Процесом закупівлі взагалі почала займатись моя попередниця [Ольга Манько очолювала “Арену Львів” з грудня 2020 року до вересня 2023 року]. Я завжди до таких речей, як тендери, ставився відповідально” — розповів Майборода.

Також Юрій Майборода відзначив, що справа розвивається дуже швидко. “В кінці жовтня 2023 була оголошена закупівля. Кримінальне провадження відкрили в листопаді, фактично за тиждень до того як ми мали отримати закуплений товар. А кошти за закупівлю повинні були надійти ще пізніше. Мене хочуть посадити під цілодобовий домашній арешт, зараз тільки під нічний, хоча я взагалі як держпосадовець не виїзний з країни” — зазначив Юрій Майборода.

Правоохоронці повідомили керівнику “Арени Львів” про підозру у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності