У Рава-Руській громаді через малу кількість учнів закрили гімназію

Фото умовне

У Старосільській гімназії навчалося лише 38 дітей

У Рава-Руській громаді на Львівщині закрили Старосільську гімназію. Це рішення прийняли на позачерговій сесії міської ради ще 1 травня цього року. Про це повідомили у Рава-Руській міській раді.

Як пояснив LVIV.MEDIA заступник міського голови Мар'ян Свірнюк, питання закриття школи обговорювалось ще з 2021 року. Головна причина — мала кількість учнів. У цьому навчальному році в гімназії навчалося лише 38 дітей на 9 класів. Через це субвенції з державних коштів виділяли у мінімальних сумах, яких не вистачало на утримання цієї школи.

На одного вчителя припадало лише 2-3 учні

Влада громади намагалася підтримувати функціонування школи, ремонтувала дах, санвузли, оновлювали комп'ютери, однак школа була збитковою в плані фінансового навантаження. Крім цього, у навчальному закладі не було харчоблоку, спортзалу та укриття. За підрахунками, на одного вчителя припадало лише 2-3 учні.

“Ми довго зважували. Ми мали закрити школу ще у попередньому році, але на той момент вирішили, що ще рік протягнемо і подивимося як буде. Але на жаль, в нас кількість дітей суттєво зменшується. Ми опрацювали питання, що в нас більшість вчителів будуть працевлаштовані, ми їх не виселили на вулицю, а запропонували усім альтернативу в інших навчальних закладах”, — пояснив Мар'ян Свірнюк.

Дітей та вчителів перевели у сусідні школи

Після ліквідації гімназії, частина учнів перейде до сусідньої Липницької школи, яка знаходиться за 3-4 кілометри, інші навчатимуться у чотирьох школах Рави-Руської. Усіх дітей довозитимуть автобусами. Вчителі вже працевлаштовані в інших навчальних закладах громади. Щодо використання приміщення школи розглядають різні варіанти, однак за законом, протягом року після закриття його не можна здавати в оренду. Є ідея переобладнати будівлю під житло для дітей-сиріт, які потребують помешкання.

До слова, з 1 вересня 2025 року уряд вирішив не фінансувати коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності