• Головна
  • Новини Львова
  • “Сучасники розуміли що він святий” Як Василь Величковський став покровителем в’язничних капеланів

“Сучасники розуміли що він святий” Як Василь Величковський став покровителем в’язничних капеланів

Як Василь Величковський став покровителем в’язничних капеланів

Відвідувачі його квартири-музею стверджують, що молитви тут творять дива

Нещодавно минув 51 рік з дня, коли львів’янин Василь Величковський, якого проголосили блаженним, відійшов у вічність. Для священномучеників така дата — важливіша від дня народження. 10 років тому його проголосили покровителем в’язничних капеланів. Величковському надали окреме літургійне вшанування. “До цього часу його згадували з іншими блаженними мучениками. Тепер матиме свій окремий день у церковному календарі. Це також — свято усіх апостолів,” - розповідає екскурсоводка Лідія Гривна.

Василь Величковський мешкав на площі Соборній 11. Тепер там працює квартира-музей священномученика. Усе збереглося так, як було за життя блаженного. Можна побачити не лише його скромний побут, а й дізнатися, як діяла УГКЦ у часи підпілля. Василь Величковський був єпископом і займався організацією життя таємної церкви.

“Колись тут мешкала самотня полька Анна Опач. Коли прийшла старість, вирішила, що потребує опікуна. Ним і став релігійний діяч, ієромонах Згромадження Найсвятішого Ізбавителя Василій Величковський,” - каже хранитель музею та екскурсовод Тарас Гуль. Відвідавши маленьку квартиру з мінімальною кількістю меблів, стає зрозуміло, що побут священномученика був скромним. Усі його речі, більшість з яких зберігалися таємно, перетворилися на цінні реліквії та музейні експонати.

“Сучасники Величковського розуміли, що він — святий. Тож понад 30 років зберігали його речі", — пояснює екскурсоводка. В одному з кутків кімнати міститься вівтар, де блаженний служив літургію. Усі атрибути, включаючи чашу для причастя, мінімальних розмірів. Саме для того, щоб у будь-який момент їх можна було сховати у кишеню, адже переслідування з боку радянської влади було жорстоким. У шафі — куфайка, яку для отця, коли перебував на засланні, пошили сестри-василіянки. Він носив її протягом 10 років. З новинок - вбрання єпископа, в якому проводив богослужіння. На ліжку, де він спочивав, залишилася його постіль. Саме на ньому помер відомий блаженний Микола Чарнецький.

А ще тут є фотозбільшувач. З його допомогою виготовляли молитовники, ікони та навіть великі за обсягом книги. У тому числі - підручники для семінаристів. Видруковувати їх було неможливо.

Коли Величковський ще не був єпископом, він намагався відновити монастирі сестер-василіянок. Завдяки йому, під час підпілля, з’явилося 100 нових сестер-монахинь.

Вперше отець Василь був позбавлений волі у 16 років, адже в 15 - пішов воювати у лавах Українських січових стрільців. Через рік потрапив у полон до поляків. Отримав смертний вирок і розпорядження самостійно викопати собі могилу. “Копав її та молився. І сталося диво. Поряд проходив польський офіцер, який скасовував вирок. Василя кинули до підвалу, звідки йому вдалося втекти,” - розповідає Лідія Гривна.

У 1945 році Василь Величковський провів три місяці у радянській камері смертників, очікуючи страти. Попри свій емоційний стан, готував інших в’язнів до смерті: навчав їх, сповідав і причащав. Зважаючи на це, його вважають покровителем в’язничного капеланства. Зрештою, радянська влада замінила смертний вирок 10 роками примусової праці у таборах Воркути.

У 1955 році Василь Величковський повернувся до Львова і оселився у тій самій квартирі на площі Соборній, яка тоді мала назву площа Возз’єднання. Там він прожив до свого наступного ув’язнення у 1969 році.

У січні того року до на той час єдиного греко-католицького єпископа у підпіллі та Місцеблюстителя глави УГКЦ Василя Величковського прийшли з обшуком, після якого його арештували. Головним звинуваченням, було те, що владика Василь написав книгу «Історія Чудотворної Ікони Матері Божої Неустанної Помочі».

На суді владику звинуватили в “розповсюдженні завідомо неправдивих вигадок на радянський державний і суспільний лад” та засудили на три роки. Друге своє ув’язнення владика Василь відбував у Комунарську на Донбасі, в одній з найстрашніших в’язниць радянського Союзу. Після цього ув’язнення комуністи вже не дозволили Василеві Величковському повернутись до Львова. Його фактично вигнали з України, відправивши до Югославії, де мешкала сестра владики.

Обидва поневолення суттєво підірвали його здоров’я. У Воркуті дістав серйозне обмороження ніг. У тюрмі в Комунарську отримав хворобу серця. Тож останні роки життя провів у Канаді, куди забрали його брати у хресті через проблеми зі здоров’ям. У Вінніпезі зберігаються його нетлінні мощі та діє музей.

До львівської квартири Величковського приходять численні відвідувачі з усієї України та з-за кордону. Стверджують, що молитви тут творять дива. Блаженний допомагає у різноманітних життєвих обставинах, а також — зцілює. На сьогодні є два задокументовані випадки одужання від раку. Тож можливо, незабаром ще одного львів’янина віднесуть до лику святих.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності