• Головна
  • Релігія
  • Історичний день: із першого вересня, УГКЦ та ПЦУ переходять на новий календар

Історичний день: із першого вересня, УГКЦ та ПЦУ переходять на новий календар

Українська церква переходить на новоюліанський календар переходить

Новий календар майже у всьому збігається із григоріанським - загальноприйнятим церковним стандартом у більшості держав світу.

Дві найбільші конфесії української християнської церкви позбулись юліанського літочислення, яке залишається одним із елементів російської церковної традиції.

Зміни не торкнуться святкування Великодня і прив'язаних до нього подій. Новий календар називається новоюліанським, бо він залишає дати Пасхальних свят без змін. Деякі парафії та монастирі можуть залишатися на "старому стилі". Більшість церковних дат відзначатимуться на 13 днів раніше.

Про це інформує Суспільне.

Нагадаємо, що 27 липня цього року Православна церква України на Помісному соборі остаточно затвердила перехід на новоюліанський календар. Новий церковний рік розпочинається сьогодні, першого вересня. Для парафій, які не готові до такого кроку, залишили можливість літургійного життя за юліанським календарем до 2025 року.

Зміни не стосуються змісту свят, а лише їхніх дат.

На сучасний календар в Україні намагалися перейти ще з початку XX століття, однак через Радянський союз запровадити церковні зміни не було можливості. Про зміни у календарі мовилось ще раніше, не лише, коли у 2022 році Росія почала повномасштабну війну. Єпископи та священники, спілкуючись з вірянами, вже тоді пояснювали таку потребу.

Наразі майже всі свята в Україні будуть відзначати одночасно з католиками. Винятком стане Великдень та пов'язані з ним свята, такі як Трійця та Вознесіння Господнє, які вираховують за місячним календарем.

За словами директора Релігійно-інформаційної служби України Тараса Антошевського, ми нарешті будемо жити за "правильним годинником", а не таким, що запізнюється.

"Перехід на новий церковний календар – це не політична зміна, а переосмислення християнства та літургійного життя церкви" - вважає керівник пресслужби Львівської архиєпархії УГКЦ Михайло Квасюк. У Львівській архиєпархії УГКЦ, за словами отця Квасюка, є 430 священників та 305 парафій, не враховуючи монастирів і маленьких капличок, які розбудовуються і стають парафіями. Більшість єпископів заявили про бажання перейти на новий календар. Однак, ті, хто в силу певних обставин цього не зробив, має час на роздуми та дії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності