Сказати світу правду про Україну – це місія УГКЦ — Блаженніший Святослав Шевчук

Сказати світу правду про Україну – це місія УГКЦ — Блаженніший Святослав Шевчук

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук презентував у Львові книгу

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук презентував у Львові книгу «Скажи мені правду. Діалоги про сенс життя».

Про це повідомляють журналісти LVIV.MEDIA.

Блаженніший Святослав Шевчук розповів про ідею створення книги та роботу над нею.

«Ідея книги належить не мені. 14 грудня 2016 року коли вже в Україні, після анексії Криму, тяжких боїв на Сході, йшла війна, мені дали можливість виступити з лекцією в Інституті Івана Павла Другого в Римі при папському латеранському університеті. Я обрав тему цієї лекції провокативну, але, з іншого боку, щоб не бути звинуваченим у політизації церковного, богословського та філософського життя.  І назва тієї лекції була

«Захист гідності людської особи в пострадянських суспільствах». Я тоді захотів промовити до інтелектуального світу, католицької Церкви, світу, який зібраний у Римі,  про мою стражденну батьківщину.  І так тоді хотів сказати, що українці після Революції гідності як ніхто відчувають, що тої гідності в нас уже ніхто не забере. Вже тоді я намагався пояснити римському світові, що та боротьба, яку ми ведемо, це боротьба за майбутнє. Це протистояння двох різних проєктів майбутнього. Росіяни зі своїм проєктом майбутнього хочуть вертатися назад в радянське минуле до тих псевдоісторичних мітів. А українці хочуть бути вільними. . Для нас демократія - означає свобода. І звідти випливали всі інші наші аспірації, наші змагання», - розповідає глава УГКЦ.

Святослав Шевчук пригадує, що після закінчення цієї лекції багато людей підходили до нього із запитаннями.

«Вже тоді російська пропаганда була такою сильною у Римі, що голосу України майже не було чути. Єдиним голосом України була наша Церква, яка намагалася протистояти тим грошовитим медіамагнатам. І до мене підійшов один скромний професор цього латеранського університету, який сьогодні сидить тут біля мене, отець Паоло Асолана. Він мені сказав одну фразу, яку я донині пам’ятаю: «Вашу правду, вашу історію має почути світ», - згадує глава УГКЦ.

Тоді професор запропонував написати про це книгу.

«І цей професор рік опісля приїхав до мене  до Києва, на Великдень і ми цілий  світлий тиждень разом провели в моїй резиденції у Києві. Цей професор ставив наукові питання і я мусив давати наукові відповіді. Бо його цікавило не тільки те, як ми в нашій історії свідчили нашу віру, але й він розумів, що наша Церква, наш український народ має щось унікальне, що повинні сказати світу, який втрачає сенси. А коли життя немає сенсу то навіть у багатій країні воно перетворюється на повільне помирання. І так народилася ця книжка», - каже Блаженніший Святослав Шевчук.

Італійський варіант цього видання вийшов у 2018 році.

«Тоді був папський синод присвячений молоді й ми презентували цю книжку італійською мовою в контексті папського синоду, коли туди з'їхалися католицькі єпископи з цілого світу. Ми побачили, що ця книжка отримала колосальний відгук. Сьогодні в Італії немає такого інтелектуала, який би не читав цієї книжки. Але мені дуже було цікаво як цю книжку назвали. Але видавець італійський цю книжку назвав «Скажи мені правду». Правда про Україну в контексті інформаційної війни Росії вже була непростою проблемою. Вже у 2016-18 роках. Тепер ми бачимо наскільки місія сказати правду є справді місією УГКЦ до різних народів, до різних контекстів, говорити правду про біль і страждання нашого народу» - підсумовує Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Нагадаємо, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук відвідав Львівський національний університет імені Івана Франка. Він презентував україномовний переклад книги «Скажи мені правду. Діалоги про сенс життя».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності