• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові заборонять паркуватися біля 180-річного дуба: автомобілі шкодять його корінню

У Львові заборонять паркуватися біля 180-річного дуба: автомобілі шкодять його корінню

У Львові заборонять паркуватися біля 180-річного дуба:

Змінити організацію дорожнього руху та встановити дорожні знаки, що забороняють зупинку та стоянку автомобілів біля дуба, планують до 10 липня

У Львові біля 180-річного дуба, який росте на проспекті Червоної Калини, 72, обмежать паркування. Цей дуб є одним із найстаріших дерев Сихова і є пам’яткою природи місцевого значення, повідомили 14 червня у Львівській міській раді.

З пропозицією заборонити паркування біля дуба звернулись мешканці. Міська комісія безпеки дорожнього руху підтримала цю ініціативу. Змінити організацію дорожнього руху та встановити дорожні знаки, що забороняють зупинку та стоянку автомобіля біля дуба, обіцяють до 10 липня.

В управлінні екології та природних ресурсів ЛМР пояснюють, що дуб росте при дорозі, і водії часто залишають свої автівки близько до дерева. Цим вони створюють навантаження на його кореневу систему. “Заборона ж паркування дозволить створити там так звану буферну ділянку та відповідно захистити корені дерева від пошкоджень”, — йдеться у повідомленні міськради.

180-річний дуб у Львові

Статус пам’ятки природи місцевого значення дуб отримав наприкінці 2022 року. “Дерево має особливу біологічну, культурну, естетичну цінність. Його збереження має важливе екологічне значення, оскільки вікові дерева є одним із головних елементів привабливості ландшафту, є домівкою для багатьох видів птахів, комах, мохів, лишайників, проте в умовах міста такі дерева зазнають високого рекреаційного та техногенного навантаження”, — йдеться у повідомленні міськради.  

Відповідальною за утримання дерева є Сихівська райадміністрація. Раніше комунальні служби району розчистили ділянку навколо дуба від залишків каміння та асфальту, промульчували ґрунт, обгородили стовбур. Також мають намір провести санітарну обрізку гілок.

Пам’ятки природи Львова

За інформацією управлінні екології ЛМР, загалом у Львові є 29 ботанічних пам’яток природи місцевого значення. Найбільша кількість вікових дерев росте у Галицькому та Франківському районах  – 12 та 11 відповідно. Серед них переважають магнолія та дуб. 

Серед пам’яток природи у Львові є одне дерево, якому надано статус державної пам’ятки природи – Магнолія Суланжа, що росте на території Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (вул. Івана Франка, 133). Крім того, на території Львівської громади є 221 особливо цінне, великовікове дерево. Найбільше таких дерев росте у Франківському районі міста.

Нагадаємо, у квітні у Львові посадили пів сотні саджанців “Дубів Шевченка” з села Будище на Черкащині. Їх висадили у Скнилівському парку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності