У Львові забудовник знищив мозаїку на кераміко-скульптурній фабриці

Мозаїка

Забудовник зніс корпус заводу разом з мозаїкою

У Львові зруйнували мозаїку на одному з корпусів кераміко-скульптурної фабрики. Забудовник зніс один з корпусів Львівської кераміко-скульптурної фабрики разом з мозаїкою, розташованою на ньому. Про це повідомив засновник спільноти “Кінцева” Олег Левій. У повідомленні зазначають, що мозаїка не перебувала під захистом Львівської міськради.

“Недавно ми виявили, що забудовник зніс один з корпусів Львівської кераміко-скульптурної фабрики разом з мозаїкою, розташованою на ньому. Мозаїка на ній не була під захистом ЛМР, однак, як ми вже бачили минулого року, цей захист не врятував від знищення панно Богдана Сойки “Інформаційний простір” та мозаїку на СКА”, — йдеться у повідомленні.

Активісти згадали про мозаїчне панно на фасаді стадіону спортивного клубу армії (СКА), яке пошкодили представники Університету безпеки життєдіяльності.

“Панно на СКА, яке пошкодили представники Університету безпеки життєдіяльності, досі не повернуто місту. Після розголосу ЛМР домовилась з університетом про те, що мозаїку відновлять, однак станом на травень 2024 року, за словами представника Управління охорони історичного середовища, жодні роботи навіть не починали проводитись. Коли вони мають початись, в Управлінні теж не знають. Складається враження, що університет і чиновники сподіваються, що ми просто забудемо про порушення закону і проковтнемо нищення спадщини”, — йдеться у повідомленні.

До того ж у Львові перебуває під загрозою знищення керамічне панно “Збір винограду”. Воно розташовується на території планової забудови. Міська рада взяла мозаїку під охорону 2019 році і планувала перенести до музею “Територія терору”. Наразі цього так і не відбулося.

У Львові до переліку цінних включена 81 мозаїка

Додамо, що робоча група з питань збереження мозаїчних творів на території Львова до 1 жовтня цього року має проаналізувати мозаїчні твори на території міста згідно із затвердженим переліком, зокрема визначити їх культурну цінність, та підготувати пропозиції щодо внесення змін до цього списку. А також — підготувати рекомендації щодо збереження мозаїчних творів, сформувати інформацію для занесення мозаїчних творів на території Львова до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У Львові до переліку цінних включено мозаїчні твори за 81 адресою.

Нагадаємо, восени 2023 року стало відомо про знищення унікальної мозаїки авторства художника Богдана Сойки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності