Унікальні фрески відновили на географічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка

Унікальні фрески відновили на географічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка

Фрески авторства відомих українських художників впродовж 80 років були під товстим шаром штукатурки

На географічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка в одній з авдиторій відновили унікальні фрески, які з 1940 року були сховані під ліпниною. Авдиторію з відновленими фресками присвятили професору Миколі Назаруку, повідомили у понеділок, 10 червня у Львівській обласній раді.

Фрески в відреставрованій авдиторії нарисували ще в часи, коли у будівлі на вул. Дорошенка, 41 діяла Греко-католицька богословська академія. Авторами розписів є відомі українські художники Павло Ковжун, Святослав Гординський та Ярослава Музика. Центральним елементом розпису авдиторії є зображення голуба з німбом — символу Святого Духа у християнській традиції. Близько 80 років рисунки перебували під товстим шаром тиньку, та тепер її вдалося реставрувати.

"Головне, що ця аудиторія особлива, з тривалою історією, яку нарешті вдалося показати у відреставрованих фресках, виконаних надзвичайними митцями", — зазначила депутатка Львівської облради Звенислава Калинець-Мамчур.

Авдиторію присвятили професору Миколі Назаруку

Реставрацію розписів провели фахівці під керівництвом художниці-реставраторки Ірини Гірної. Завдяки їхній роботі авдиторія географічного факультету тепер виглядає так, як колись бачили її студенти Греко-католицької академії у 1920-30-х роках. Крім відновлення фресок, в аудиторії також облаштували куточок з науковими працями професора Миколи Назарука, який тривалий час очолював кафедру на геофаку ЛНУ та підготував понад 150 наукових та навчально-методичних праць: “Його дослідницькі пошуки стали фундаментом для формування та відбудови соціоекосистем великих міст, зокрема — Львова”. Відтепер авдиторія з фресками присвячена постаті професора.

Нагадаємо, будівлю географічного факультету звели у 1889 році для Греко-католицької духовної семінарії. Після закриття семінарії радянською владою у 1939 році, корпус перейшов до університету Франка.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності