У Львові відреставрували ще одну історичну браму

Історична брама на Снопківській, 28.

Двері відновлювали майже два місяці

У Львові відреставрували історичні двері-віяло у будинку на вулиці Снопківській, 28. Про це 7 травня повідомили на сторінці ЛКП “Бюро спадщини” у Facebook.

Реновацію дверей провели в рамках міської програми співфінансування. Раніше завдяки програмі у цьому будинку відновили зовнішні вхідні двері. “Ці соснові двері-віяло відчиняються у дві сторони – через цю особливість дверні полотна були пошкоджені, а деякі елементи були втрачені. Двері ми відновлювали близько двох місяців”, – розповів реставратор Василь Гришканич.

Фахівці вирівняли деформовану конструкцію, замінили пошкоджену деревину, встановили нове засклення та ручки за аналогом історичних. Дерев’яні двері покрили акриловою лазур’ю і бейцем — засобом для обробки дерев’яних поверхонь. “Це ще один успішний приклад спільного з мешканцями збереження елементів спадщини міста. Вартість реставраційних робіт становила 45 000 грн. З цієї суми місто оплатило 70% вартості, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування”, – розповів директор ЛКП “Бюро спадщини” Павло Богайчик.

Нагадаємо, у січні цього року у Львові мешканці будинку на вулиці Шараневича, 9 самовільно замінили історичну браму на алюмінієві двері. Будинок не є пам'яткою і не підлягає захисту, тож притягнути мешканців до відповідальності не вдасться.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності