Оголосили переможців конкурсу на облаштування меморіалу Героїв України у Львові

Візуалізація меморіального комплексу поховань Героїв України у Львові
Фото: Львівська міська рада

Меморіальний комплекс поховань Героїв України на вулиці Мечникова облаштують за проєктом команди архітекторів з Хмельницького

Жюрі обрало переможців архітектурного конкурсу на облаштування меморіального комплексу поховань Героїв України на вулиці Мечникова у Львові. Переможним став проєкт від команди архітекторів з Хмельницького. Перед реалізацією його ще допрацьовуватимуть разом з членами дорадчої ради, до якої входять військові, родини загиблих та представники духовенства, повідомила пресслужба Львівської міської ради у середу, 17 квітня.

Жюрі, у складі представників органів місцевого самоврядування, обласної адміністрації, спілки архітекторів, практикуючі архітектори та професори, а також фахівці у сфері меморіалізації обирали переможців серед 27 поданих конкурсних робіт. Перше місце віддали команді архітекторів з Хмельницького — Віктору Голубєву та Дмитру Райфшнайдеру.

“На передній частині комплексу біля вул. Мечникова пропонуємо облаштувати площу із монументом невідомому воїну. Концепція нової площі полягає у зміненні осі міста на вісь історичну. Ця вісь направлена на Північний Схід та Схід в усереднену точку, що поєднує координати боїв за Київ, Харків, Донецьк, Авдіївку, Дебальцеве, Іловайськ, Херсон та основний напрямок оборони України. Таке зміщення осі повинне привернути увагу до географічної єдності України та контрастувати зі структурою міста, врізаючись у неї”, — розповів автор проєкту Дмитро Райфшнайдер.

Окрім монумента в проєкті також передбачили плиту, на якій зобразять графічні знаки бригад і підрозділів, герої яких воювали за Україну. Тут же буде і місце покладання квітів. Також в кінці “марсового поля” залишать хрест, встановлений на честь Української галицької армії. Біля нього розташують каплицю. Крім того, в просторі облаштують колумбарій — місце для захоронення урн із прахом.

Для самих поховань архітектори вибрали простий дизайн — козацький хрест, на якому буде місце для імені, років життя та фотографії полеглого. Також передбачили варіант надгробного каменя для людей інших релігій. Навпроти кожної могили буде місце для розміщення квітів та лампадок, а збоку від могил розташують місця для сидіння. Архітектори у своєму проєкті також врахували доступність, зокрема впевнились, що до всіх поховань можна буде дістатися за допомогою крісла колісного, а також передбачили в просторі пандуси.

“Ми обрали проєкт, де в центрі є поховання Героїв – це основний елемент, який ніщо не може затьмарити. Ми розуміємо всю відповідальність та чутливість теми. Водночас ми говоримо не про обраний проєкт, який один в один буде реалізовуватись. Журі обрали архітекторів, з якими будемо працювати. Багато ідей, озвучених на зустрічах з дорадчою радою, з родинами та організаціями, будемо враховувати. Ми маємо вийти на найкращий результат, який буде влаштовувати всіх”, — розповів Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова.

Під час презентації представники родин загиблих схвально відгукнулися про проєкт, та попросили передбачити в ньому місце, де розмістять імена зниклих безвісти захисників, щоб їхні близькі також мали де вшанувати рідних.

“Українська військова меморіалістика — це те, що ми повинні створити сьогодні з нуля, тому що її немає, а те, що було, не є прикладним. Тому Львів у цьому плані є першопрохідцем і важливо правильно як з функціональної, так і з естетичного погляду побудувати цей проєкт, щоб він був гідним заплаченої ціни всіма загиблими, які там поховані. Ми сьогодні побачили хороший проєкт, але його ще треба доповнити й ми максимально готові до цього долучитися”, — додав військовослужбовець 103-ї окремої бригади територіальної оборони Тарас Іщик.

Друге місце в архітектурному конкурсі зайняв колектив архітекторів зі Львова. До нього входили Андрій Лесюк, Михайло Когут, Катерина Іващук, Ярослав Іваськів, Єгор Перепелюк та Ігор Когут. Третє місце посів проєкт колективу у складі Дениса Козака, Анни Помазанної, Христини Мухи, Артема Тютюнника, Сімоне де Якобіс та Малґожати Куцевич. Усі колективи, які зайняли призові місця отримають премії у розмірі 500 тис. грн за перше місце, 300 тис. грн — за друге, — та 200 тис. грн — за третє.

Нагадаємо, 5 січня мер Львова повідомив про початок архітектурного конкурсу на Меморіального комплексу військових поховань на вулиці Мечнікова. 21 березня завершився прийом заявок на конкурс, на нього подали 27 проєктів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності