Львівщина лідирує за кількістю виявлених в Україні корупціонерів

Ілюстративне фото «РБК-Україна»

Переважно корупціонерів карають штрафами

Львівська, Київська та Дніпропетровська області сформували трійку лідерів серед українських регіонів, де торік виявили найбільше корупціонерів, повідомила у п’ятницю, 12 квітня, аналітична платформа «Опендатабот».

Як сказано в публікації, Протягом трьох останніх років на Львівщині виносять найбільше вироків у корупційних справах. Аналітики також проаналізували судові вироки стосовно корупціонерів по Україні й констатували, що 92% вироків корупціонерам закінчуються штрафами. Позбавлення волі та громадські роботи або ж іспитовий строк сумарно складають десь 5-8% покарань.

Наразі в Реєстрі є навіть вироки щодо довічного ув’язнення корупціонерів. Щоправда, у цьому випадку додаткове покарання за корупцію отримав вже довічно засуджений чоловік. Він запропонував 2000 грн хабаря працівнику в’язниці, аби той дозволив йому отримати модем «Водафону». Нове покарання за корупцію доєдналося до попереднього вироку і людина опинилася в Реєстрі корупціонерів як довічно увʼязнена.

Ще один в’язень пропонував 0 щомісяця наглядачу, аби той дозволив йому вільно ходити по території в’язниці. Як результат, тепер він має відсидіти додаткових 11 років та потрапив на довічно до реєстру корупціонерів.

Аналітики зауважили, що від початку великої війни змінився топ причин, через які порушники потрапляють до Реєстру корупціонерів. Ще у 2021 році туди переважно вносили через порушення, пов’язані з деклараціями (76%). Проте від початку повномасштабного вторгнення перевірка та подання декларацій стали необов'язковими. Тому у 2022 та 2023 роках кількість записів у цьому реєстрі зменшилась, а найчастіше до реєстру вносили через пропозицію чи обіцянку хабаря за дії або бездіяльність у владі — 38,2% та 53,1% випадків відповідно.

У 2023 році до Реєстру корупціонерів потрапили 2400 осіб, це майже утричі менше, аніж у 2021 році. Порушники, внесені до Реєстру корупціонерів, перебувають там переважно безстроково. Наразі в Україні є лише кілька причин, через які людину можуть виключити з цього списку:

  • скасування вироку ухвалою суду;
  • винесення виправдувального вироку;
  • відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження;
  • скасування постанови про накладення адміністративного стягнення за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення;
  • розпорядчий документ або судове рішення про скасування розпорядчого документа про накладення дисциплінарного стягнення;
  • заява особи, яка з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану брала безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Через воєнний стан інформацію про корупціонерів приховали з відкритих джерел.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності