Львівська лікарня швидкої допомоги завищує вартість ремонтів своїх відділень

Лікарня ШМД у Львові, фото ілюстративне

Журналісти викрили завищення вартості ремонтів двох відділень лікарні швидкої допомоги

У Львівській лікарні швидкої допомоги виявили завищення вартості ремонтів двох відділень. Йдеться про нейрохірургічне відділення, а також про приймальне відділення 6-го блоку головного корпусу Першого медоб’єднання Львова, до складу якого входить лікарня швидкої допомоги.

На завищену вартість ремонтів звернули увагу журналісти видання NGL.media. Так, у середині березня журналісти писали про завищення вартості ремонту нейрохірургічного відділення цієї лікарні. Тоді адміністрація медзакладу заявила, що ремонт оплачує анонімна благодійниця, а виявлені факти завищення вартості будматеріалів ретельно перевірять. За цим тендером вартість ремонту була завищена на мільйон гривень і становила 15,7 млн грн.

Тепер лікарня готується відремонтувати приймальне відділення 6-го блоку головного корпусу Першого медоб’єднання Львова. На це планували витратити 24,6 млн грн, але в результаті торгів вартість вдалося знизити до 22,1 млн грн. Однак попри це вартість ремонту цього відділення залишається зависокою.

Як сказано в матеріалі, чи не найбільше лікарня може переплатити за панелі AGT товщиною 18 мм для виготовлення меблів. У кошторисі їх міряють чомусь у сотнях квадратних метрів, а вартість сотні визначена у 269,9 тис. грн, хоча середня вартість цих панелей складає 171,9 тис. грн за 100 м2. Навіс скляний Triplex, ціна далеко не найдешевшої моделі 9,72 тис грн за «квадрат», хоча є варіанти і за 7,65 тис грн/м2. Натомість у кошторисі вказана значно дорожча вартість – 16,59 тис. грн/м2.  З того ж скла планують встановлювати дашки для приямків по 18,7 тис. грн/м2, хоча у мережі легко знайти такі ж по 5,2 тис грн/м2.

Показовою є різниця у вартості перегородок з панелей HPL. У кошторисі закладена майже вп’ятеро вища ціна – 10,2 тис. грн/м2 проти ринкової ціни (з фурнітурою) 2,2 тис грн/м2.

Переплатити доведеться і за водостійкий гіпсокартон, який у кошторисі порахували по 169 грн/м2, хоча мережеві магазини продають такий по 147,3 грн/м2.

«У підсумку лише на цих п’яти позиціях потенційна переплата перевищуватиме мільйон гривень», — наголошується в матеріалі.

У відповідь на запит NGL.media в.о. гендиректорки лікарні Ірина Литвин заявила, що наразі договір перебуває на перевірці управління фінансового контролю Львівської міськради. Якщо чиновники підтвердять завищення цін на витратні матеріали, то до договору можуть внести відповідні зміни, зменшивши загальну суму контракту.

Зауважимо, що два вищезгадані ремонти має провести підрядник — ТОВ «Вельт Капітал». Воно було єдиним учасником торгів. А загалом за останні два роки лікарня підписала 20 договорів з цією компанією.

Реакція мерії

Управління контролю та аудиту Львівської міської ради проводить перевірку проєкту та тендерної документації капітального ремонту у лікарні Першого медичного об’єднання Львова. Про це 9 квітня повідомили на сайті Львівської міської ради. Про результати перевірки повідомлять згодом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності