• Головна
  • Новини Львова
  • “Моя дитина боїться ходити до школи”: батьки скаржаться на булінг у львівському ліцеї

“Моя дитина боїться ходити до школи”: батьки скаржаться на булінг у львівському ліцеї

“Моя дитина боїться ходити до школи”: батьки скаржаться на булінг у львівському ліцеї

Львів’янка Марта Р. (на прохання жінки прізвище не вказуємо) вже майже пів року домагається покарання для учнів, вчителів та дирекції Львівського ліцею №8, яких звинувачує у булінгу своєї доньки Поліни, учениці 8 класу. Після декількох випадків цькування дівчинки та її однокласниці Олі, і марних спроб батьків захистити їх від знущань, донька Марти Поліна відмовилася повертатися до школи та навчається вдома. А друга дівчинка, Оля К. (ім’я, на прохання батьків, змінене), потрапила до лікарні. Свою історію матір Поліни розповіла журналістам LVIV.MEDIA.

Зі слів Марти Р., випадки цькування дівчаток Поліни та Олі траплялися неодноразово і тривали роками. Батьки деякий час намагалися вирішити конфлікт, навчаючи своїх дітей не зважати на кривдників. Проте в жовтні 2023 року все ж спробували втрутитись і саме тоді, як розповідають, наштовхнулися на нерозуміння та опір з боку вчителів та дирекції ліцею.

З чого все почалося

Про те, що у класі не все гаразд, батьки учнів говорили між собою вже давно. Почалося з того, що деякі батьки заборонили своїм дітям спілкуватися у класній вайбер-групі, адже там все частіше траплялися образливі переписки між однокласниками. Проте лише віртуальними образами все не обмежилося. Випадки знущання з деяких дітей траплялися в школі навіть в присутності вчителів. Про них розповіла мама Поліни.

Чергування

У вересні 2023 року класна керівниця Поліни та Олі Вікторія Лебедевич після уроків призначала чергових. Один з кривдників Поліни, який часто до неї прискіпувався, став викрикувати, щоб черговою зробили її та Олю. Вчителька погодилася та попросила дівчаток прибрати клас. Поліна зауважила, що нещодавно вже була черговою, тож, можливо, залишилися ще такі, хто не прибирав у класі. Проте вчителька не зважила на ці зауваження. Хлопець, який “призначив” Поліну та Олю черговою, теж залишився у класі. Були там й інші учні. Вони стали кидати в дівчаток гнилі рештки їжі. А потім змусили їх прибирати сміття, яким в них кидали. Поки Оля прибирала, один з кривдників продовжував смітити. Дівчинка поскаржилася вчительці. А та лише сказала, щоб Оля знову прибрала клас, а з кривдниками пообіцяла поговорили згодом, але наче “забула”.

І таких інцидентів, зі слів мам дівчаток, у школі було чимало. Поліну та Олю просто на уроках ображали, перекручували їхні прізвища, насміхалися із зовнішності. А вчителі вдавали, наче нічого не відбувається і на прохання дівчаток відреагувати — відмовчувалися. Мама Поліни каже, що ця безкарність лише заохочувала кривдників вигадувати щоразу нові способи познущатися з дітей — в них кидали недоїдками, плювали паперовими кульками з трубочки, поширювали в класному чаті образливі фотожаби про дівчаток.

Урок хімії

5 жовтня 2023 року мамі Поліни просто під час уроку хімії зі школи зателефонувала донька. Вона плакала та просила негайно забрати додому, скаржилася, що її ображають. Мама сказала доньці передати трубку вчительці Ганні Крашевській, і попросила, щоб та відпустила дитину зі школи. Проте вчителька відмовила, і повідомила, що зможе відпустити Поліну з уроку лише після письмової заяви батьків. А на прохання втрутитися в конфлікт відповіла, що “діти самі розберуться”. Проте потім таки дозволила Поліні піти з класу.

Вже вдома жінка дізналася, що на уроці хімії хлопці, які постійно знущалися з Поліни, скрутили з паперу та скотчу кулю розміром з кулак та кидали нею в голову дівчинці та її сусідці по парті Олі. Вчителька, яка в той час щось писала на дошці, не реагувала на це. Поліна теж спершу намагалася вдавати, що нічого не відбувається. Потім попросила вчительку втрутитися. А після численних ударів все ж не витримала та розплакалася. Але це ще більше стало забавляти хлопців. Поліна попросила дозволу у вчительки зателефонувати мамі. Вчителька не одразу погодилася, проте згодом таки дозволила взяти телефон.

Зустріч у ліцеї

Того ж вечора мама Поліни написала класній керівниці повідомлення з проханням зустрітися наступного дня та обговорити ситуацію. Їй призначили час зустрічі. На ній були мама з Поліною, класна керівниця Вікторія Лебедевич та директорка Оксана Курська із заступниками.

Як розповідає мама Поліни, змістовної розмови не вийшло. Жінку звинуватили у тому, що вона, наче, “не шанобливо” розмовляє з директоркою та надто агресивна. А Поліну — що не звернулася зі своєю проблемою до шкільного психолога.

До шкільного психолога навідалася мама Поліни. Її вислухали, обіцяли все з’ясувати. “Психологиня визнала, що до дитини застосували булінг і згодилася, що з цим варто звернутися до поліції. У класі Поліни провели заняття, яке мало б протидіяти булінгу”, — розповідає Марта Р. Проте на занятті, зі слів мами, доньці знову довелося, на прохання психологів, перед усім класом відтворювати модель поведінки жертви цькування. А це, як каже мама, додатково травмувало дитину.

З того дня, вже понад три місяці, Поліна не ходить до школи. Батьки перевели її на навчання вдома та тривалий час відвідували з дитиною психолога. “Поліна відмовляється повертатися до очного навчання не лише у ліцей №8, а й в будь-який інший навчальний заклад. Адже боїться, що там з нею повториться історія з булінгом. Моя дитина боїться ходити до школи”, — розповідає мама дівчиники.

Мама Поліни написала заяву про булінг в поліцію. Ще одну заяву написала і мама Поліниної подруги Олі, адже, як вона стверджує, після чергового нападу однокласників на її доньку, у дитини погіршилося здоров’я і дівчинка потрапила на два місяці до лікарні та перенесла численні операції.

Мама Олі надала LVIV.MEDIA свою заяву про цькування доньки у ліцеї №8.

Звернулися жінки також і до управління освіти Львова та до служби у справах дітей. У ліцеї №8 скликали комісію за участі батьків, керівництва школи, представників поліції та вчительки хімії Ганни Крашевської, на уроці якої стався один з інцидентів. Проте, мама Поліни стверджує, що і ця зустріч не дала очікуваних нею результатів. На комісії психолог уже відмовилася від свого попереднього висновку, що до дитини вчиняли булінг, а вчителька хімії Крашеська сказала, що Поліна все вигадала. Комісія ліцею, як розповідають батьки, у висновку написала, що це все "вікові конфлікти", а не булінг  .

У січні Марта Р. отримала повідомлення від поліції, що правоохоронці не вбачають у зазначених в заяві подіях ознак адміністративного правопорушення. А отже булінгу не було.

Жінка написала скаргу у головне управління поліції та в прокуратуру на неналежний, на її думку, розгляд цієї справи та бездіяльність поліції. Проте там їй теж відповіли, що не вбачають у діях правоохоронців порушення.

Від управління освіти ЛМР та управління у справах дітей відповіді на свої запити батьки дівчат також не отримали. На бездіяльність цих служб жінка написала скаргу меру Львова Андрію Садовому.

Батьки кривдників, зі слів мам Поліни та Олі, з цієї ситуації насміхаються та ображають батьків, діти яких постраждали від цькувань. Директорку ліцею №8 Оксану Курську жінки звинувачують у тому, що вона не лише не припиняє булінг у ліцеї, але й прикриває факти його наявності. А класну керівничку Поліни та Олі у тому, що та не спробувала припинити булінг у класі, і закривала очі на дії кривдників дітей.

Що каже директорка ліцею та вчителі

Директорка ліцею №8 Оксана Курська підтвердила LVIV.MEDIA, що 18 жовтня 2023 року відбулося підсумкове засідання комісії за фактом розгляду випадку імовірного булінгу серед учасників навчального процесу у 8 класі. Проте комісія не помітила ознак булінгу в тому інциденті, який трапився. Однак запевнила, що з того часу у школі провели вже декілька бесід та тренінгів з протидії булінгу. “Всі заходи, які тільки можна, ми проводимо. Комісія все вирішує. Нема такого, що я чогось не роблю. Кожний день проводиться робота.”, — каже Оксана Курська.

Проте її, як директорку, непокоїть, що Поліна не відвідує навчання. І вона подає дані до управління освіти та в соціальні служби, що дитина не ходить у ліцей. Класна керівничка Вікторія Лебедевич, яку батьки дівчаток звинувачують у байдужості до появів булінгу в класів, зі слів директорки, отримала догану. LVIV.MEDIA спробувалв поговорити з класною керівничкою Поліни та Олі, проте жінка відмовилася від коментарів, мовляв, всі пояснення вже надала правоохоронцям.

Реакція управління освіти Львова

В управлінні освіти Львівської міської ради теж повідомили, що хоч шкільна комісія не підтвердила факти булінгу у ліцеї №8, проте після цього інциденту там провели низку заходів, спрямованих на протидію цькуванню. А от встановити чи справді був булінг у ліцеї не можуть ще й тому, що не мають можливості поспілкуватися з Поліною, адже дівчинка не відвідує навчання. В управлінні допускають, що це міг бути не булінг, а просто некоректна поведінка дітей щодо однокласниць.

Начальник відділу освіти Сихівського та Личаківського районів управління освіти Львова Віктор Давнюк у коментарі LVIV.MEDIA зазначив, що у сторін цього інциденту просто різні погляди на ситуацію. “Тут є різне бачення, є одне бачення мами, і є бачення комісії”, — резюмував він.

P.S.

Батьки Поліни та Олі не полишають намірів довести, що до їхніх дітей вчиняли саме булінг. І з’ясовують, що саме дало підстави правоохоронцям заперечувати факт цькування у класі та як вони встановили, що дії, які вчинялися в ліцеї, не можна кваліфікувати як булінг. Поки що відповідей на свої питання вони не отримали.

Про булінг

Вербальне цькування − це словесне знущання чи залякування жорстокими словами, обзивання, погрози та глузливі коментарі, зокрема, про зовнішній вигляд, релігію, етнічну приналежність, інвалідність, особливості стилю одягу.

Фізичний булінг − це фізичне залякування, а також удари, стусани, підніжки, штовхання та нанесення тілесних ушкоджень.

Якщо дитині, яка вчиняє булінг, немає 14 років, відповідальність за її вчинки будуть нести батьки.Це може бути штраф або ж громадські роботи. Окрім цього, передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу. Якщо вчитель або інший працівник закладу освіти став свідком булінгу, незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу, чи ні, він повинен повідомити керівника закладу, який, своєю чергою сповіщає уповноважений підрозділ органу Національної поліції про такий випадок. Якщо ж цього не стається, на керівника закладу освіти накладають штраф.

Нагадаємо, у школах Львова з початку навчального року ввели деякі нововведення. Зокрема, заборону, чи то обмеження на користування мобільними телефонами у школі. Тоді чимало батьків висловлювали занепокоєння тим, що заборона мобільних телефонів може призвести до збільшенння кількості випадків булінгу, і до неможливості довести ці факти цькування. Журналісти LVIV.MEDIA поспілкувалися з освітянами щодо цієї іновації і її ймовірних наслідків. Більше про це читайте у матеріалі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності