• Головна
  • Новини Львова
  • Суд вирішив стягнути з держави 14,5 млн грн “общака”, вилученого у справі львівського авторитета Нєдєлі

Суд вирішив стягнути з держави 14,5 млн грн “общака”, вилученого у справі львівського авторитета Нєдєлі

Кримінальний авторитет Андрій Недзельський

Правоохоронці вилучили “общак” і передали АРМА ще у 2020 році. Звідти гроші були незаконно виведені

Печерський районний суд Києва вирішив стягнути з державного бюджету майже 14,5 млн грн як матеріальну та моральну компенсацію на користь київського бізнесмена Дениса Парубця. Йдеться про так званий “бандитський общак”, який кілька років тому правоохоронці вилучили під час обшуків у справі кримінального авторитета з Львівщини Андрія Недзельського, відомого як Андрій Львівський чи Нєдєля. Після того як правоохоронці вилучили гроші та передали їх в управління АРМА, сотні тисяч доларів — зникли. Бізнесмен Парубець заявив, що 500 тис. доларів належали йому і подав до суду. Рішення у цій справі було оприлюднено 16 січня.

На засіданні Денис Парубець заявив, що у квітні 2020 року він та бізнесмен з Вінниці Сергій Кісільов уклали договір про співробітництво. Тоді Парубець передав Кісільову 500 тис. доларів.

“Після підписання договору ОСОБА_2 (Парубець - ред.) передав 500 000 доларів. Факт передачі грошових коштів був засвідчений розпискою. Вищезазначені грошові кошти ОСОБА_3 (Кісільов - ред.) помістив в орендований банківський сейф VIP відділенні АТ КБ «ПРИВАТБАНК», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, б. 28”, — йдеться в рішенні суду.

Через два місяці правоохоронці проводили серію обшуків у справі львівського злодія в законі Андрія Недзельського. Тоді обшукували і банківський сейф бізнесмена з Вінниці Сергія Кісільова. “Під час проведення обшуку було вилучено грошові кошти у загальній сумі 400 950 доларів США, 500 Євро, 400 гривень”, — йдеться в матеріалах справи. Правоохоронці тоді самі назвали знайдені і вилучені гроші “воровським общаком

У червні 2020 року суд арештував понад 400 тис. вилучених доларів та передав їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

У лютому 2021 року виявилося, що гроші з-під арешту вивели та вкрали. Вивести гроші вдалося уродженцю Угорщини Ігорю Королю, який надав АРМА підроблене рішення Печерського районного суду Києва, у якому йшлося, що 400 тисяч доларів належать Королю і перебували у Кісільова на зберіганні. Документи були оформлені правильно, тож АРМА повернуло Ігорю Королю “общак”.

Вже пізніше виявилося, що судове рішення було підробленим. А через пів року, у липні 2021 ДБР повідомило про підозру у привласненні понад 400 тис. доларів керівництву АРМА та двом адвокатам.

“Встановлено, що протягом серпня-грудня 2020 року тимчасово виконуючий обов’язки Голови АРМА (Віталій Сигидин - ред.) його заступник (Володимир Павленко - ред.), начальник управління цієї установи у змові з адвокатами та фізичною особою заволоділи коштами, які були передані в управлінні АРМА. Вказані особи на підставі підроблених судових рішень безпідставно перераховували кошти на банківський рахунок фізичної особи (ймовірно Ігор Король, - ред.), яка не мала до грошей жодного стосунку. Потім ці гроші розподілялись між учасниками групи”, — повідомляло Державне бюро розслідувань. До слова, НАБУ досі розслідує цю справу і з’ясовує як і куди поділись 400 тис. доларів.

Тим часом бізнесмен Денис Парубець у суді довів що гроші вилучені зі скриньки під час обшуків у справі Недзельського були його. Печерський районний суд Києва постановив: “Стягнути з Держави Україна майнову шкоду у розмірі 395 090 доларів США, 500 Євро, 400 гривень, що на день пред`явлення позову складає 14 463 227 грн”. До слова, на це рішення ще можна подати апеляцію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності