Львівські медики пересадили юнакові шкіру від посмертного донора

Львівські медики пересадили юнакові шкіру від посмертного донора

Це другий випадок в історії української медицини

У дитячому опіковому відділенні Першого медичного об’єднання Львова 17-річному юнакові пересадили шкіру від посмертного донора та закрили рани коштовним синтетичним полімером, таким чином врятували від ампутації ногу хлопця.

Про це повідомили на сторінці лікарні у Facebook.

Унікальним пацієнтом став Кирило Шульга з Львівщини. Торік у жовтні 17-річний юнак постраждав у ДТП. Він йшов повз припарковану біля дороги вантажівку, як та раптом рушила з місця і наїхала на хлопця. Без свідомості у важкому стані дитину доправили до Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

«У Кирила — струс мозку, перелом, травма коліна. На великій ділянці поверхні ноги відсутня шкіра, до того ж — рана глибока. Є ризик ампутації. Лікарі роблять усе можливе, аби зберегти кінцівку. Очищають рану, забирають відмерлі тканини і пересаджують шкіру від посмертного донора. Таким чином, Кирило стає другою дитиною в Україні, для лікування якої застосовують цю технологію. Таке покриття більш ефективне, ніж свиняча, яку досі широко використовують в українських медзакладах», — зазначають медики.

Лікування триває місяці. Під час чергової операції із висікання та пластики рубців, опікові хірурги стикаються з новим викликом. Через травму змінилася анатомія ноги пацієнта — нерви тепер розташовані надто близько до поверхні шкіри. Є загроза, що Кирила в майбутньому мучитимуть нестерпні болі. Аби цього не допустити, лікарі наважуються застосувати революційну технологію — штучний синтетичний матеріал, якого в Україні ще не застосували.

«Це покриття схоже на губку, яку ставлять на рану і вона проростає власними судинками пацієнта, стає його новою дермою. Воно залишається в нього назавжди. Цей матеріал є дуже коштовним, саме тому його в Україні і немає. А нам його подарували американці як гуманітарну допомогу», — розповідає опікова хірургиня Леся Стрілка.

Революційна технологія спрацювала. Нерви вдалося закрити. Загалом, аби зберегти Кирилові ногу, йому виконали більше 20 операцій.

Нагадаємо, в "Охматдиті" прооперували хлопчика, який три роки практично не міг відкрити рота. Артем потрапив у аварію та отримав сильну травму щелепи. Весь цей час після лікування 9-річний хлопчик не міг достатньо відкривати рот. Всього на 0,5 см.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності