Ще понад 400 будинків у Львові позначили “Блакитним щитом”

Ще понад 400 будинків у Львові позначили “Блакитним щитом”

Це міжнародне ознакування, затверджене Гаазькою конвенцією в 1954 році. Львів став першим в Україні, де на пам’ятках розпочали встановлювати такі знаки

У Львові знаком «Блакитний щит» позначили ще 408 будинків – пам’яток культурної спадщини.

Про це розповіли в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, пишуть на сайті міськраді.

Йдеться про міжнародне ознакування, затверджене Гаазькою конвенцією в 1954 році. Загалом, станом на зараз, у місті таке ознакування мають вже 794 пам’ятки архітектури.

«Цьогоріч завершили ознаковувати пам’ятки в середмісті та продовжили встановлення таких знаків на будівлях на вулицях Франка, Тарнавського, Городоцькій, Шевченка, Коновальця», – зазначили в міському управлінні охорони історичного середовища.

Міжнародний пам’яткоохоронний знак «Блакитний щит»  використовують у багатьох країнах світу. У різних країнах він може бути інтерпретований по-різному, може бути з написом чи без напису, але на емблемі завжди зображено квадрат знизу і трикутник зверху.

У Львові дизайн такого інформаційного знака затвердили наприкінці 2018 року.  Львів став першим в Україні, де на пам’ятках розпочали встановлювати такі знаки.

Також у Львові пам’ятки архітектури позначені відповідними охоронними дошками сучасного та давнішого зразків.

У Львові збережено понад 2500 пам’яток історії та архітектури. Історична частина міста та Святоюрський комплекс із 1998 року належать до Світової спадщини ЮНЕСКО, йдеться у повідомленні міськради.

Довідково:

«Блакитний щит» – це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Конвенція була ратифікована у 1954 році 130 країнами світу. Разом з двома її Протоколами є основною міжнародною угодою, яка встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

Додамо, у Львові оцифровують пам'ятки архітектури модернізму. 3D-моделі надалі зможуть використовувати для реставрації або ж відбудови історичних будівель.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності