• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові компанія виготовляє елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері (фото)

У Львові компанія виготовляє елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері (фото)

У Львові компанія виготовляє елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері (фото)

До повномасштабної війни компанія займалась комерційними замовленнями, але зараз змінила свій фокус

Львівська компанія розробляє та друкує на 3D-принтері елементи для військової амуніції та зброї. З пластику створюють корпуси безпілотників, елементи для тренування та речі, які допомагають при лікуванні поранень.

Про це пише «Суспільне».

«Це є корпус з крилами. Сюди потім ставляться сервоприводи, щоб можна було керувати польотом, фюзеляжі рухаються. Потім ставиться мотор, який змушує його летіти. Наші хлопці, звісно, туди не просто мотори ставлять. Вони ставлять подарунки, тобто в більшості випадків — це БПЛА-камікадзе», — розповідає засновник компанії 3D-друку Петро Рожак.

До повномасштабної війни компанія займалась комерційними замовленнями. Натомість зараз змінився фокус й там друкують елементи, які є частинами військових приладів чи зброї. До прикладу антиблік — елемент який усуває відблиски на оптичному прицілі снайпера. Також є речі для тренування військових.

«Його маса відповідає реальній масі реального ВОГ-17. Робимо його в яскравих кольорах для того, щоб його скидали на полігоні і повторно використовували. Таким чином пілоти дронів тренуються точно скидати. Це найнеобхідніше для «мавіків», — каже засновник компанії.

Окрім військової амуніції та зброї також є й медичні розробки. Наприклад, кріплення для крапельниці, яку можна поставити в польових умовах

«Якщо нам хірург приносить комп'ютерну томографію, а там є розбитий суглоб. Можна повністю відтворити ту саму операцію в кістках, умовно відкинути м’які тканини, залишити самі кістки, видрукувати власне пошкоджені кістки. Перед тим як робити втручання хірург може ознайомитися, вивчити, знайти оптимальний варіант», — зазначив співкерівник компанії 3D-друку Михайло Гевко.

Також компанія працювала над індивідуальним замовленням. Зокрема, до них звернувся військовий, який втратив руку і просив розробити джойстик для однієї руки.

«Він був дуже задоволений, тому що більше ніж два з половиною місяці він не грав. Каже: «Приходжу, там плейстейшн лежить і такий і на неї дивлюся, а так тепер маю джойстик». Він був задоволений, залишив нам дуже класний відгук», — каже Петро Рожак.

Хлопці додають, що по можливості віддають речі військовим безкоштовно. Інколи ж вони організовують збір або ж продають за собівартістю.

Нагадаємо, у селі Лугове, що на Львівщині, з перших днів повномасштабного вторгнення у місцевому дитсадку відкрили волонтерську кухню. Там готують як для військових, так і для мешканців хоспісу, яких евакуювали з Сіверська.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності