В одному із сіл на Львівщині діє волонтерська кухня: як вона працює

В одному із сіл на Львівщині діє волонтерська кухня: як вона працює

Продуктами допомагають місцеві мешканці та підприємці

У селі Лугове, що на Львівщині, з перших днів повномасштабного вторгнення у місцевому дитсадку відкрили волонтерську кухню. Там готують як для військових, так і для мешканців хоспісу, яких евакуювали з Сіверська.

Про це пише «Суспільне».

На кухні щотижня збираються місцеві мешканки, а також вимушені переселенки. Серед останніх — Тамара Могила з Краматорська Донецької області, яка вже понад рік живе на Львівщині.

«Я зовсім не хотіла виїжджати [з Краматорська, — ред.], а потім я там захворіла і мені треба було лікуватись, перший час жили в Заболотцях в лікарні», — каже Тамара Могила.

Зараз Тамара безоплатно живе у будинку священника разом з донькою та онукою. Щоразу, коли є вільний час, приходить на волонтерську кухню.

«Коли треба, тоді допомагаємо, вареники ліпимо, пироги пекли, пасочки пекли. Нам треба чимось відволікатись від того, що в нас відбувається, ми тут вже більше року», — розповідає жінка.

До волонтерської кухні приєдналася і Яна Кокіна з Харкова — студентка третього курсу юридичного факультету. Зараз дівчина навчається дистанційно, гроші на продовження навчання їй допомогли знайти завдяки проєкту Адвокаційна підтримка жінок ВПО. Яна безкоштовно живе у подруги бабусі з березня 2022 року.

«Зараз живу з мамою, молодшим братом та хлопцем. Ще з собою евакуювали кота та собаку. Коли ми тільки приїхали, ми плели сітки в місцевому клубі, а потім дізналася, що сюди приходять допомагають, почала сюди ходити. Як кличуть, так і приходимо», — каже Яна Кокіна.

Волонтери збираються на кухні дитячого садка щотижня. Готують вареники, голубці, печуть хліб та печиво. Продуктами допомагають місцеві мешканці та підприємці.

«Починали пекти хліб, пиріжки різні, потім перейшли на солодке, бо літо тепло і все не могло доїхати, ми перейшли на солодку продукцію: сухарики, різні рогалики. Нас рятує те, що ми маємо суху заморозку, тож печені пироги і вареники ми все зберігаємо, заморожуємо», — говорить керівниця волонтерської кухні Альбіна Поцілуйко.

Кухарі все віддають волонтерам, які передають цю їжу на фронт. Проте крім військових на кухні готують й для мешканців хоспісу, яких евакуювали зі Сходу України у сусіднє село.

Нагадаємо, хлопчик з етикетки відомої згущенки Первомайського заводу, яку всі знають, став волонтером. Його звати Олександр Бабіч. Він живе в Одесі та допомагає захисникам з обладнанням. Крім цього, чоловік також є відомим істориком та краєзнавцем, власником туристичної агенції.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності