• Головна
  • Новини Львова
  • «Мене у Львові у в’язниці стали поважати»: подробиці з судового слухання у справі над стрільцем «ЛНР»

«Мене у Львові у в’язниці стали поважати»: подробиці з судового слухання у справі над стрільцем «ЛНР»

«Мене у Львові у в’язниці стали поважати»: подробиці з судового слухання у справі над стрільцем «ЛНР»

40-річного чоловіка затримали в Києві 29 червня 2021 року і наступного дня повезли до Львова

Галицький районний суд міста Львова засудив до 8 років позбавлення волі вихідця із Луганщини Дмитра Топора, який служив старшим стрільцем терористичної організації «ЛНР».

Про це пише видання «Судовий репортер».

40-річного чоловіка затримали в Києві 29 червня 2021 року, і наступного дня повезли до Львова, де слідство вели працівники СБУ Львівської області. 

Правоохоронцям на Топора вказав інший колишній підозрюваний у співпраці з луганськими терористами. Цей свідок у судовому засіданні впізнав Топора як військовослужбовця Народної міліції «ЛНР». Зокрема, розповів, що бачився із ним на полігоні та той цікавився переведенням із посади стрільця у танковий батальйон, оскільки там більша зарплата.

Топор свою провину не визнав, і до останнього заперечував, що був у лавах «ЛНР». І навіть став стверджувати, що про існування “ДНР” та “ЛНР” дізнався чи не на самому суді. А ще заперечував, що знайомий зі свідком у справі.

За версією обвинувачення, у березні 2017-го чоловік з ідеологічних та корисливих мотивів вступив на військову службу в «ЛНР». Топора призначили старшим стрільцем 3-го мотострілецького батальйону 4-ої окремої гвардійської мотострілецької бригади імені Героя Радянського союзу Ворошилова К.Є.

Цей батальйон дислокувався в місті Красний Луч Луганської області, а його окремі підрозділи розміщувалися вздовж лінії розмежування поблизу селищ Сміле, Жолобок, Голубівка та обстрілювали позиції Збройних сил України.

Топор залишався в «ЛНР» до березня 2018 року, після чого поїхав до Києва, де працював механіком.

У телефонних розмовах з матір’ю, записи яких дослідили в судовому засіданні, чоловік неодноразово говорив про перебування у лавах «ЛНР».

Прокурор надав суду докази, що після приїзду до Києва обвинувачений продовжив зідзвонюватися із представниками «ЛНР».

Наприклад, у квітні 2018 року Топор неодноразово спілкувався зі старшиною роти «Народної міліції «ЛНР» і командиром взводу.

У суді інтереси Топора представляли два адвокати Віталій Бобровніков і Руслан Іванюк. Вони наполягали на невинуватості свого підзахисного та недопустимості наданих прокурором доказів. На їх думку, обвинувачення є лише припущенням і не підтверджується матеріалами справи.

На особистій сторінці «ВКонтакте» слідчі знайшли фото Топора у військовій формі російського зразка. Також у чоловіка є листування з користувачкою на ім’я «Валентина Свістунова», в якому були файли так званого штатного розпису  учасників «ЛНР» підписані «3МСБ 4 ОГМСБр 2 АК» та «2 ОГМСБр», до якого входив Топор як старший стрілець. 

Захист переконував, що оперативники нібито внесли зміни до виявленого файлу і просив визнати цей доказ недопустимим. Однак суд заслухав пояснення працівника СБУ, про те, як проводились негласні слідчі дії, переконавшись у тому, що порушень не було.  

Про свідка, який вказав на Топора, відомо, що він у 2017-му близько семи місяців перебував в «ЛНР», але покинув терористичну організацію, нібито розчарувавшись в її діяльності. Чоловік виїхав на підконтрольну українській владі територію та заявив у правоохоронні органи про свою участь в «ЛНР». У листопаді 2018-го суд звільнив його від кримінальної відповідальності, зокрема за сприяння розкриттю злочинів «ЛНР». 

Дмитро Топор народився у місті Довжанськ (колишня назва — Свердловськ), що наразі тимчасово окуповане росіянами. Чоловік має на утриманні чотирьох малолітніх дітей та дорослого сина. З початком війни у 2014 році він із сім’єю начебто переїхав до Києва.

Однак потім дружина з дітьми начебто повернулась в окупований Довжанськ і Топор поїхав слідом, щоб зберегти родину. В окупації, як стверджує обвинувачений, він влаштувався працювати механіком,  ремонтував машини, оскільки цим він займається все життя.  

Чоловік переконував, що у 2017 році мешкав у Довжанську тільки 3 місяці та військову службу не проходив, військової форми не мав. Надалі на запитання прокурора та суду він відповідати відмовився.

В останньому слові Топор сказав, що чекає справедливого рішення і запевнив, що його поважали у Києві, а тепер поважають у Львові у в’язниці. Адже він чесний та справедливий.

Але суд критично поставився до свідчень обвинуваченого, адже той відмовився конкретно пояснити, де перебував та чим займався з березня 2017-го до березня 2018 року. Суд вважає, що своїми показаннями та відмовою відповідати на запитання Топор намагався уникнути відповідальності. І водночас всі докази у справі, на думку суду, є вагомими для того, щоб визнати його винуватим

За участь у терористичній організації прокурор просив максимальне покарання -15 років позбавлення волі з конфіскацією. Проте суд призначив лише 8 років з конфіскацією усього особистого майна.

Майже 2 роки тюремного строку Топор уже відбув у СІЗО, чекаючи вироку.

Нагадаємо, в березні суд визнав чотирьох громадян України винними у державній зраді, участі у терористичній організації та діяльності не передбачених законом збройних формувань.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності