Львів’яни впродовж декількох ночей зможуть спостерігати у небі унікальне явище

Львів’яни впродовж декількох ночей зможуть спостерігати у небі унікальне явище

До 21 березня у нічному небі можна буде спостерігати зодіакальне світло

До 21 березня у небі можна буде побачити піраміду світла – це слабке світло у формі трикутника називається зодіакальним.

Про це пише Space.

Починаючи з пізнього вечора 10 березня і аж до такого ж періоду доби 21 березня у всіх жителів Землі є шанс спостерігати за пірамідою, яка освітлюватиме небо. Це явище називається зодіакальне світло, і виникає воно в результаті відображення сонячного світла частинками пилу, що розташовані між Сонцем та Землею.

Вчені вважають, що зодіакальне світло походить від уламків, які залишили сімейства Юпітера. Вони названі на честь газового гіганта, тому що саме гравітаційний вплив планети визначає їх орбіти навколо Сонця. Коли ці комети підлітають близько до Сонця, то вони під дією випромінювання скидають частинки пилу та льоду, які потім залишаються поряд з нашою зіркою.

Ще одним джерелом пилу, завдяки якому з'являється зодіакальне світло, є зіткнення між астероїдами в головному поясі астероїдів між Марсом і Юпітером. Цей пил накопичується навколо Сонця у вигляді диска, що обертається навколо зірки. Ці частинки пилу, розмір яких може бути від 1 мм до 1/1000 мм, відображають сонячне світло, що падає на них, створивши зодіакальне світіння.

Але, щоб отримати насолоду від цього видовища, небо має бути дуже темним, тобто має бути безмісячна ніч. До того ж спостереженню може стати на заваді штучне світлове забруднення, тобто у жителів великих міст менше шансів побачити зодіакальне світло. Це слабке небесне свічення з'явиться всього на півтори години відразу після заходу Сонця і в цей час краще дивитися на захід.

Якщо всі умови для спостереження за зодіакальним світлом будуть відповідними, то трикутник, що світиться, повинен буде пролягати від горизонту на захід за траєкторією, якою Сонце переміщається по небу.

У ці дні дві найяскравіші планети, видимі у небі, Венера і Юпітер, також буде видно на заході після заходу Сонця. Тому є шанс побачити ці планети у обрамленні цього позаземного світла.

Нагадаємо, у листопаді американський астронавт Скотт Келлі, рекордсмен із сумарного перебування в космосі, побував в Україні. Скотт Келлі захотів приїхати у Київ попри застереження про відсутність світла та води у місті.Там астронавт зустрівся з дівчинкою Катериною, яка постраждала під час обстрілу вокзалу в Краматорську.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності