• Головна
  • Новини Львова
  • «Живі пам’ятники» жорстокої війни: львівська фотографка створила серію світлин поранених українських воїнів

«Живі пам’ятники» жорстокої війни: львівська фотографка створила серію світлин поранених українських воїнів

«Живі пам’ятники» жорстокої війни: львівська фотографка створила серію світлин поранених українських воїнів

Таким чином військові хочуть показати світові бійню, яку чинить Путін, та ціну захисту своєї країни

Львівська фотографка Марта Сирко створила серію світлин українських воїнів, які втратили кінцівки на війні. Проєкт «Скульптурний» 27-річна майстриня присвятила давньому мистецтву за мотивами римських античних статуй у Луврі. Марта Сирко вважає, що саме ці витвори мистецтва символізують силу, мужність, сміливість і водночас крихкість військових.

Про це пише The Insider.

Один із військових, який став моделлю, – 26-річний Олександр. Чоловік працював баристою, навчаючись графічному дизайну. Але після вторгнення Росії він став командиром мінометного батальйону. Одного разу він разом із побратимами попав під обстріл росіян. Наступне, що Олександр зрозумів, що він був похований у землі, а його ноги нестерпно боліли. Згодом воїну ампутували гомілки.

Натомість коли львівська майстриня Марта Сирко запросила Олександра долучитись до проєкту, він відчув, що може показати світові бійню, яку чинить Путін, і ціну захисту своєї країни.

Після вторгнення Росії все більше людей поверталися до рідного міста Марти – Львова – з ранами, які змінили їх життя. Тож вона звернулася до реабілітаційної клініки, щоб запитати, чи хтось із солдатів, чиї тіла були травмовані війною, дозволили б їй зробити їх портрети. Четверо чоловіків погодилися: троє з них втратили кінцівки, а один отримав серйозні опіки.

Зокрема Сергію, який колисає свою дитину, під час вибуху під Ізюмом у Харківській області відірвало ногу.

А Станіслав втратив ногу минулого літа в Бахмуті — місті, де наразі точаться чи не найзапекліші бої.

Згодом благодійна організація «Неопалимі», яка займається лікуванням та реабілітацією людей з важкими опіками, звернулася до Марти Сирко з проханням. Вони попросили її сфотографувати Іллю Пилипенка – бійця, у якого після загоряння танка більшість тіла була обпечена.

Роботи львівської фотографки мають багато шанувальників. Проте, за її словами, час від часу вона отримувала коментарі від людей, які кажуть, що вона експлуатує людей з обмеженими можливостями у своїй роботі. Натомість Марта Сирко каже, що має на меті запустити справжню і складну дискусію.

«Це зараз важке питання для українців, тому що ми не знаємо, як поводитись поруч з цими людьми. Ми не знаємо, що і як говорити, тому потрібно це обговорювати», - зазначає майстриня.

Водночас Олександр сказав, що це був його свідомий вибір – стати героєм зйомки фотографині. Йому сподобалися ідеї Марти про статуї, яка написала Олександру в Instagram, що такі воїни як він, є «живими пам’ятниками, які були свідками війни зблизька». Суспільство, за словами Олександра, перестає сприймати ці тіла як прекрасні.

«Я хотів стати кимось, хто надихав би таких, як я. Відчувати, що люди дивляться на них не зі соромом, а з піднесенням!», - наголосив він.

Та водночас Олександр, сміючись, розповів про своє здивування, коли прийшов у студію й зрозумів, що фотографиня хоче, аби він позував майже оголеним. Проте він швидко адаптувався.

«Марта — та людина, з якою можна почуватися комфортно і вільно», — сказав Олександр.

Наразі воїн перебуває у США, де завдяки партнерству з українською організацією «Без обмежень» він проходить інтенсивну реабілітацію. Там Олександр вчиться ходити та бігати на високотехнологічних протезах. А за кілька тижнів до вильоту він користувався інвалідним візком.

Нагадаємо, львівський протезний завод може стати базою нарощування протезування для осіб, які постраждали внаслідок військових дій.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності