Смачний Святвечір: що цікавого приготувати на Різдво

Смачний Святвечір: що цікавого приготувати на Різдво

Ділимося рецептами різдвяних страв

Традиційно на Святвечір готують 12 пісних страв. Lviv.Media підготувало добірку рецептів, які вдало доповнять ваш святковий стіл.

Скумбрія з лимоном в духовці

Інгредієнти: 2 скумбрії, 2 середніх лимона, 1 цибулина, 2 столових ложки сметани, 1 столова ложка солі, 2 столових ложки олії та спеції до смаку.

Для початку розморозьте скумбрію, приберіть нутрощі та вимийте рибу зсередини. Відріжте плавники, голову і хвіст. Зробіть надрізи на тушці. Підсоліть рибу.

Після цього поріжте цибулю і лимон кільцями. Вкладіть цибулю і лимон в надрізи на хребті й всередину рибин.

Змішайте спеції зі сметаною. Цією сумішшю змастіть рибу.

Розігрійте духовку до 180 градусів та змастіть форму для запікання олією. Випікайте рибу 40-45 хвилин.

Пісний борщ із в'яленою грушею від Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 2 літри води, 1 буряк (середнього розміру), 1 велика цибулина

1 морква (середнього розміру), 2 картоплини (середнього розміру), 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. томатної пасти, 2 груші (в'ялених), 2 лаврові листки, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. соняшникової олії, до смаку сіль і перець.

Буряк помийте і запікайте в духовці протягом 90 хвилин. Дайте йому охолонути, очистіть і натріть на грубій тертці. Моркву потріть на тертці, цибулю дрібно поріжте. Розігрійте пательню з соняшниковою олією, спочатку обсмажте цибулю і моркву протягом 2-3 хвилин, потім додайте тертий буряк і тушкуйте ще 2 хвилини. Після цього додайте томатну пасту і цукор і тушкуйте ще 2 хвилини.

Картоплю почистьте і поріжте кубиками невеликого розміру. У каструлю налийте воду, викладіть картоплю, лаврове листя і доведіть до кипіння. Прикрутіть вогонь і варіть ще 5 хвилин.

Додайте тонко нашатковану капусту і варіть протягом 15 хвилин. Потім додайте смажені овочеві і порізану тонкими слайсами грушу. Варіть ще 5-7 хвилин, посоліть і поперчіть до смаку. В кінці приготування додайте подрібнений часник.

Кутя з пшениці від Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 1 склянка пшениці, 4 склянки води, 50 г вершкового масла, 2-3 ст. л. меду, 2 ст. л. маку, жменя волоських горіхів, 100 г кураги, жменя родзинок, 1 лимон, корінь імбиру.

Пшеницю залийте 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злийте воду і залийте новими 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-60 хвилин до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.

Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, так смак пшениці вийде більш насиченим.

Тим часом курагу наріжте невеликими кубиками. Якщо у вас дуже тверда курага, можете її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин. Додайте в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок.

Потім додайте мак і 1 трохи кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.

Додайте жменю рубаних волоських горіхів і перемішайте кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.

Лимон добре помийте і обсушіть. Натріть цедру лимона на дрібній тертці.

Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона. Також додайте 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.

Спагеті з цукіні й грибами від Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 300 г цукіні (або кабачок), 150 г глив, 2 ст. л. лимонного соку,

1 ст. л. оливкової олії, 2 гілочки м'яти, сіль та перець до смаку.

Цукіні помийте і поріжте на тонку соломку.

Гриби поріжте великими шматками і обсмажте на оливковій олії протягом 5 хвилин. Додайте цукіні, сіль, перець і обсмажуйте ще 1 хвилину.

Додайте сік лимона і листочки м'яти. Відразу викладіть по тарілках, щоб цукіні не стали дуже м'якими.

Узвар з розмарином від Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 500 г сухофруктів (яблука, груші, сливи), 2-3 ст.л. цукру, 4 гілочки розмарину.

Сухофрукти добре промийте. Викладіть в каструлю і залийте холодною водою.

Доведіть до кипіння, додайте цукор до смаку. Зніміть з вогню і додайте гілочки розмарину, порізані великими шматками. Закрийте узвар кришкою і дайте йому настоятися.

Смачних свят!

Їжа

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності