Рош га-Шана 2024

Рош ха-Шана 2024

Рош га-Шана є одним з найважливіших свят у юдаїзмі, що позначає початок нового року за єврейським календарем. Це свято припадає на 1 і 2 числа місяця тішрей, що зазвичай відповідає вересню або початку жовтня за григоріанським календарем. Традиційне вітання на Свято: "Шана това у-метука!", що перекладається як: гарного та солодкого року!

Згідно з юдейською традицією, це період, коли Всевишній оцінює вчинки кожної людини та визначає її долю на прийдешній рік. 

У цей час віруючі євреї присвячують себе інтроспекції та покаянню. Вони аналізують свої дії за минулий рік, прагнуть виправити допущені помилки та налаштовуються на самовдосконалення.

Історія свята

Єврейський Новий рік мало схожий на європейський. Для євреїв він насамперед пов'язаний із творенням світу, появою перших людей, завершенням Всесвітнього потопу та іншими подіями, описаними в Біблії.

Рош га-Шана означає не лише день створення світу, але й день Божого суду. Основне завдання людини в цей період — пригадати все, що відбулося за рік, прислухатися до свого сумління, визнати всі свої негідні вчинки та щиро покаятися в них.

Єврейський Новий рік символізує початок людської історії, Божий суд та можливість відновити стосунки з Творцем.

Від свята Рош га-Шана починається десятиденний період молитов і каяття, який називають Днями трепету. Їх завершенням є наступне свято — Йом-Кіпур (День примирення). Вважається, що на початку цього періоду Бог сидить на троні справедливого судді й ретельно оцінює вчинки кожної людини. Згодом Бог займає трон милосердя, даруючи людям ще одну можливість виправитися.

Протягом середньовіччя євреї в діаспорі відзначали Рош га-Шана в умовах релігійних утисків, особливо в Європі. Наприклад, у період інквізиції в Іспанії, єврейські громади святкували Рош га-Шана потайки, часто ризикуючи своїм життям.

Під час Другої світової війни євреї навіть у концентраційних таборах намагалися відзначати Рош га-Шана. Молитви вимовляли пошепки, щоб уникнути покарання або навіть страти.

Традиції та обряди

Однією з найважливіших традицій на Рош га-Шана є сурміння в шофар — ріг барана. Цей звук закликає до покаяння та роздумів над своїм життям. Він нагадує про важливість повернення на праведний шлях та підготовки до Йом-Кіпура (Дня примирення).

Іншою, також не менш цікавою традицією є ташліх — ритуал, під час якого треба кидати у воду крихти хліба, позбуваючись таким чином своїх гріхів. Ташліх відбувається біля водойм та ґрунтується на біблійних словах пророка Міхея: "Ти кинеш у морську глибочінь усі наші гріхи".

Святкова трапеза

На Рош га-Шана є свій святковий стіл, але це більше не про їжу, а про ритуал, де кожна страва має своє значення:

  • Яблука з медом — побажання солодкого року.
  • Гранати — символізують примноження добрих справ.
  • Цибуля-пір та буряк — побажання позбавитися від ворогів і недругів.
  • Риба з головою — символ початку нового року.

Кожен з цих продуктів супроводжується молитвами та побажаннями кращого.

Рош га-Шана в Україні

Місто Умань стало центром паломництва хасидів не просто так, а через заповіт рабі Нахмана, засновника брацлавського хасидизму. Він побажав бути похованим на уманському кладовищі, де спочивали жертви погромів часів Коліївщини.

Остання проповідь рабі Нахмана була присвячена єврейському Новому року — Рош га-Шана. У ній він закликав своїх послідовників відвідувати його могилу. Хасиди вірять, що зустріч Нового року біля поховання цадика принесе щастя в наступному році.

За радянської влади доступ до могили був суворо обмежений. Послаблення заборони почалося наприкінці 1980-х років, коли невелика група хасидів змогла відвідати Умань. Після розпаду СРСР місто стало популярним місцем паломництва для хасидів з усього світу.

Щороку на святкування приїжджають тисячі хасидів з усього світу. Цього року, попри війну, очікується понад 50 тисяч паломників.

У 2024 році святкування триватиме з 2 по 4 жовтня. Вже з вересня паломники почали прибувати до Умані, і для їх зручності на території синагоги були облаштовані безплатні туалети, кафе та місця для ритуальних обмивань — мікви.

Проте не забуваємо і про значну небезпеку: святкування Рош га-Шана цього року також проходить в умовах війни, що, звісно накладає свої обмеження на це святкування. Через воєнний стан влада України та Ізраїлю неодноразово закликали хасидів утриматися від поїздок до Умані через ризики, пов'язані з ракетними ударами. Умань оголосила про посилення безпекових заходів, заборону на в'їзд транспортних засобів у певні райони міста та обмеження на продаж алкоголю та піротехніки.

Попри всі застереження та ризики, тисячі прочан продовжують прибувати до Умані. Значною проблемою залишається недостатня кількість укриттів для такої кількості гостей. А це дуже небезпечно, розуміючи, що таке Росія та її терористичний режим.

Для забезпечення безпеки паломників в Умані працює посилений контрольно-пропускний режим, а також спільно з поліцією Ізраїлю вживаються заходи щодо підтримання правопорядку. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності