Барбі: фільм про найпопулярнішу ляльку світу

Барбі

Чому лялька та фільм про Барбі здобули таку популярність

LVIV.MEDIA розповіло, як творці ляльки та фільму про Барбі робили образ стрункої красуні в рожевому популярним. Читайте також 10 цікавих фактів з історії ляльки Барбі.

Лялька Барбі «народилася» 9 березня 1959 року. Створило її американське подружжя Рут та Еліот Гендлер. Сьогодні барбі — це бренд, та основне джерело прибутку компанії Mattel. Ця компанія продає 6 тисяч ляльок щогодини, або понад 50 мільйонів кожного року. Барбі була лідером світового ринку ляльок до виходу мультфільму «Крижане серце». Тоді вона розділила популярність розділили з головними героїнями фільму — Анною та Ельзою. Щоб втримати популярність бренду, компанія запустили дві масштабні рекламні компанії у 2015 та 2021 роках. 

Роботу над фільмом про Барбі розпочали у 2014 році, проте труднощі із написанням сценарію тривали впродовж 7 років. На європейські екрани фільм вийшов 9 липня 2023 року. Українська прем’єра фільму відбулася 20 липня.

Про що фільм «Барбі»

«Барбі» — це перша повнометражна стрічка про ляльку компанії Mattel. Зняла її режисерка Ґрета Ґервін, у головних ролях — Марго Робі та Раян Гослі. Бюджет стрічки складає 100 мільйонів доларів. Але його творці сподіваються зібрати половину суму вже на прем’єрних показах.

Сюжет фільму — це історія про ідеальне життя ляльки Барбі, яке без дівчинки, що нею бавилася, стало звичайним. Барбі вирушає на її пошуки в реальний світ. Разом із нею подорожує один із Кенів, що живе в місті Барбіленд.

Трейлер до фільму «Барбі». Відео з Youtube

Чому фільм «Барбі» особливий

Деякі критики називають «Барбі» маркетинговим продуктом. Але насправді режисерка стрічки намагається не рекламувати образ ляльки Mattel, а переосмислити його. Стрічка показує негативні наслідки продажу ляльки, яка на роки стала нереалістичним еталоном краси. З іншого боку, фільм, на прикладі Барбі, презентує роль жінки в суспільстві.

«Барбі» — це історія дорослішання, а не 100 % рекламна кампанія. Хоча до його прем’єри Mattel співпрацювала з іншими брендами, щоби прокламувати стрічку.

  • Barbie & Airbnb. Друг Барбі Кен здав в оренду рожевий «Будинок мрії» Барбі. Він знаходиться в Малібу в штаті Каліфорнія. Орендувати житло можна було лише двом клієнтам на одну ніч — 21 та 22 липня 2023 року.
  • Barbie & NYX. Компанія створила набір для вечірок у стилі Barbie. Він складається з двох мініпалітр тіней, мініпалетки рум’ян та хайлайтера, два олівці рожевого та блакитного кольорів. До нього також входять два креми для губ та дзеркальце у формі телефона-жабки.
  • Barbie & Tangle Teezer. Бренд створив повнорозмірну щітку, яка за формою та кольором схожа на ті іграшкові, які йшли в наборі з лялькою Барбі.

    Ще 10 цікавих фактів про ляльку Барбі

    1. Прототипом Барбі стала лялька Білд Ліллі. Вона була героїнею коміксів для дорослих у німецькій газеті Bild Zeitung.
    2. Перша лялька Барбі була представлена на виставці в Нью-Йорку. Вона була одягнута в суцільний смугастий купальник. Мала довге волосся, зібране в кінський хвіст та кучеряву гривку, яка не прикривала високе чоло.
    3. Фігура ляльки Барбі зумовлена її професією. За задумом, Барбі була моделлю. Відомі дизайнери одягу — Оскар де ла Рента, Жан-Поль Готьє, Александр Макквін, Dior, Versace, Moschino — створювали одяг для ляльки та за мотивами Барбі.
    4. Ляльку Барбі критикували за те, що вона є надто фігурною: струнке тіло, малий тулуб та довгі ноги. Батьки дівчат переживали, що доньки будуть мати проблеми зі здоров’ям та самооцінкою.
    5. Лялька Барбі була першою іграшкою, рекламу якої показували на телебаченні. Так Барбі стала популярною серед школярок.
    6. За десять років існування лялька Барбі змінила зовнішність. Якщо наприкінці 1950-х вона була жінкою, то у 1960-х стала тінейджеркою. Згодом появилися ляльки вітиліго, афроамериканка та Барбі в хіджабі.
    7. Упродовж 61 року компанія Mattel випустила понад сотню Барбі-двійників знаменитостей. Серед них: Мерилін Монро, Одрі Хепберн, Вітні Г’юстон, Леді Гага, Дженніфер Лопес.
    8. Лялька Барбі, яка є копією італійської астронавтки Саманти Крістофоретті, у 2021 році побувала в космосі.
    9. У червні 2021 року Mattel випустила першу ляльку Барбі, яку на 99 % виготовили з переробного пластику.
    10. Лялька Барбі має влог на Youtube, у якому ділиться думками на соціально важливі теми.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про новинки липня в кінопрокаті.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності