Надмірна вага пов’язана з 18 типами раку: дослідження

Надмірна вага пов’язана з 18 типами раку: дослідження

Протягом багатьох років лікарі били на сполох через зв'язок між раком і ожирінням

Надмірна вага або ожиріння підвищує ризик розвитку кількох різних типів раку, зокрема молочної залози, кишечника, нирок і підшлункової залози.

Раніше було відомо, що 13 типів захворювання пов’язані з надмірною вагою, але тепер це число зросло до 18 різних видів раку, пише The New York Post.

Так, ризики захворіти на рак починаються в молодості — у віці від 18 до 40 років.

«Результати нашого дослідження підтверджують переоцінку тягаря раку, пов’язаного з надмірною вагою та ожирінням, який наразі, ймовірно, недооцінюється», — сказав доктор Хайнц Фрайслінг, співавтор дослідження.

Зокрема, дослідники переглянули електронні медичні записи понад 2,6 мільйона людей в іспанській ​​Каталонії. У 2009 році людям було 40 років і більше й на той момент у них не було раку. Проте до 2018 року — лише через дев’ять років — у понад 225 000 учасників дослідження було діагностовано рак.

Дослідники також відсортували дані, включивши записи про стан здоров’я учасників за десятиліття, які показують індекс маси тіла 25 або більше, що вказує на те, що людина може мати надмірну вагу або ожиріння. Результати дослідження, опублікованого в Nature Communications, показали, що ІМТ 25 підвищує ризик розвитку 18 різних типів раку. Зокрема, дослідники виявили, що ті, хто мав надмірну вагу в ранньому дорослому віці — у віці від 18 до 40 років — мали підвищений ризик раку.

Крім того, люди з надмірною вагою або ожирінням протягом тривалого періоду часу також мали вищий ризик розвитку раку.

Дослідження доповнює велику кількість медичних доказів, що свідчать про довгострокові ризики дитячого ожиріння, включаючи когнітивні функції та структуру мозку. Додаткові види раку, які дослідники пов’язують із надмірною вагою або ожирінням, включають лейкемію, неходжкінську лімфому, рак голови та шиї та рак сечового міхура.

До 13 видів раку, які раніше пов’язували із зайвою вагою або ожирінням, належать аденокарцинома стравоходу, молочної залози (у жінок, які пережили менопаузу), товстої та прямої кишки, матки, жовчного міхура, верхньої частини шлунка, нирок, печінки, яєчників, підшлункової залози, щитовидної залози, менінгіома (тип раку мозку) і множинна мієлома.

«Це велике дослідження має майбутні наслідки для охорони здоров’я, оскільки було доведено, що додаткові види раку, такі як лейкемія та неходжкінська лімфома, пов’язані з надмірною вагою та ожирінням. Наші власні дані показують, що підтримка здорової ваги протягом усього життя є однією з найважливіших речей, які люди можуть зробити, щоб зменшити ризик розвитку раку, і рання профілактика в зрілому віці є ключовою», – сказала докторка Панайота Мітроу, директорка з досліджень, політики та інновацій у Всесвітньому фонді дослідження раку.

Нагадаємо, дослідження Університету Тафтса показало, що підрахунок калорій запобіг щонайменше 28 000 випадків раку, пов’язаних з ожирінням, і 16 700 смертей від раку протягом життя. Також завдяки цьому вдалося заощадити 2,8 мільярда доларів на охорону здоров’я та соціальні витрати.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності