• Головна
  • Лайфстайл
  • Вживання алкоголю підвищує ризик більш ніж 60 захворювань: вражаючі результати дослідження

Вживання алкоголю підвищує ризик більш ніж 60 захворювань: вражаючі результати дослідження

Вживання алкоголю підвищує ризик більш ніж 60 захворювань: вражаючі результати дослідження

Навіть люди, які рідко п’ють, піддаються більшому ризику певних станів

Згідно з новими дослідженнями, опублікованими у журналі Nature Medicine, будь-яка кількість алкоголю може збільшити ризик розвитку принаймні однієї з понад 60 хвороб.

Так, дослідники Оксфордського університету досліджували вплив алкоголю на чоловіків у Китаї, виявивши, що навіть люди, які рідко п’ють, піддаються більшому ризику певних станів, у тому числі понад 30 захворювань, які раніше не були пов’язані з алкоголем, пише The New York Post.

«Вживання алкоголю несприятливо пов’язане з набагато ширшим спектром захворювань, ніж було встановлено раніше, і наші висновки показують, що ці асоціації, ймовірно, є причинно-наслідковими», — сказав провідний автор дослідження Пек Кей Ім, науковий співробітник Oxford Population Health.

Загалом у дослідженні взяли участь 512 000 осіб, з яких 41% були чоловіками. Їх обрали з 10 районів Китаю.

З них 33% чоловіків зізналися, що вживають алкоголь принаймні раз на тиждень, тоді як лише 2% жінок сказали, що регулярно п’ють.

Натомість серед чоловіків, які п'ють, 62% повідомили, що вживають алкоголь щодня, а 37% зізналися, що вживають епізодично.

Протягом 12 років досліджень команда вчених виявила, що вживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком 61 захворювання для чоловіків. З них 28 захворювань, таких як рак стравоходу, захворювання печінки та діабет, уже були пов’язані з алкоголем.

Проте решта 33 хвороби не були визнані як захворювання, пов’язані з алкоголем, включаючи рак шлунка та легенів, виразку шлунка та подагру.

Водночас певні моделі вживання алкоголю, як-от щоденне вживання алкоголю або запої, також підвищують ризики захворювань.

«Стає очевидним, що шкідливе вживання алкоголю є одним із найважливіших факторів ризику погіршення здоров’я як у Китаї, так і в усьому світі», — сказала старша авторка дослідження Іона Мілвуд, доцент Оксфордського відділу здоров’я населення.

Відтак вживання алкоголю — навіть у помірних кількостях — пов’язують із наслідками для здоров’я, включаючи певні види раку та навіть ранню смерть.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA зібрало поради лікарів, які допоможуть полегшити симптоми похмілля.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності