• Головна
  • Лайфстайл
  • Вживання алкоголю жінками: у якому віці це відбувається найчастіше та в чому причина

Вживання алкоголю жінками: у якому віці це відбувається найчастіше та в чому причина

Вживання алкоголю жінками: у якому віці це відбувається найчастіше та в чому причина

Дослідники наголошують на нестримному маркетингу та повідомленнях в соціальних мережах

Нове дослідження, опубліковане в журналі Addiction, показало, що бездітні жінки у віці 35 років піддаються найвищому ризику розладу алкогольного сп’яніння та розладу вживання алкоголю (AUD).

Дослідження також показало, що сьогоднішнє покоління жінок середнього віку та тих, хто не має дітей, також частіше вживає алкоголь у надмірній кількості, пише The New York Post.

Порівняно з чоловіками, наслідки для жінок репродуктивного віку, які випивають, включають підвищений ризик:

  • захворювань печінки;
  • травм, пов’язаних з алкоголем;
  • раку молочної залози;
  • смертей, пов’язаних з алкоголем.

Дослідники з Бостонського університету вивчили дані «Моніторингу майбутнього» — щорічного опитування щодо поведінки учнів старших класів у США, включаючи майже 10 000 опитувань, проведених серед жінок у віці 35 років у період з 1993 до 2019 року, що відповідають старшим класам середньої школи з 1976 до 1976 року.

У ході опитувань учасники вказували свій батьківський статус, вік, коли вперше стали батьками, а також те, чи вживали вони алкогольні напої (вживаючи чотири або більше напоїв за один присід) протягом останніх двох тижнів або розвинули симптоми AUD протягом останніх п’яти років.

Результати показали, що жінки, яким виповнилося 35 років між 2018 і 2019 роками, майже на 60% частіше пили або повідомляли про симптоми AUD, ніж жінки, яким виповнилося 35 років між 1993 і 1997 роками.

Це було відзначено, оскільки лише 39% жінок у 2018-2019 роках народили дітей до 30 років, порівняно з 54% жінок у 1993-1997 роках.

Так, жінки у віці 20-30 років, як правило, зменшують споживання алкоголю, коли починають планувати вагітність, але оскільки це робить менше жінок у цій віковій групі, зменшується й відсоток із тих, хто продовжує турбуватися щодо звички до вживання алкоголю.

«Оскільки в США все більше жінок відкладають народження дітей, зростає частка жінок, які потрапляють у групу найвищого ризику. Ця зростаюча поширеність алкоголю посилюється, враховуючи, що надмірне вживання алкоголю в цілому зростає серед жінок середнього віку. Тому очікується, що ризикове вживання алкоголю та його наслідки продовжуватимуть зростати в наступні роки, якщо на них не звернути увагу», — сказала провідна авторка дослідження Рейчел Сайко Адамс, доцент кафедри законодавства, політики та менеджменту охорони здоров’я.

Шукаючи причини цієї тривожної тенденції, дослідники вказують на нестримний маркетинг та повідомлення в соціальних мережах, які нормалізують споживання алкоголю, наприклад, культуру «рожеве цілий день» і «винна мама».

«Повідомлення алкогольної індустрії про вживання алкоголю для зняття стресу та отримання задоволення завжди були частиною рекламної стратегії галузі, і ми бачили, як це з’явилося на платформах соціальних мереж, особливо орієнтованих на людей, які є батьками. Пропаганда вживання алкоголю для мам, щоб впоратися зі стресом материнства, у групах Facebook та Instagram має спільні хештеги, такі як #winemom, #sendwine і #mommyjuice. Одночасно спостерігалося стрімке зростання кількості алкогольних продуктів, орієнтованих на жінок середнього віку, таких як низькокалорійні сельтери, рожеві напої та вирази на зразок «рожеве цілий день», — сказала старша авторка дослідження Кетрін Кіз, професор епідеміології в Школі громадської охорони здоров’я Мейлмана Колумбійського університету.

Нагадаємо, згідно з новими дослідженнями, опублікованими у журналі Nature Medicine, будь-яка кількість алкоголю може збільшити ризик розвитку принаймні однієї з понад 60 хвороб.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності