Як правильно поливати город: поради для тривалого життя рослин

Як правильно поливати город: поради для тривалого життя рослин

Більшість рослин не варто поливати холодною водою

Розпочався сезон робіт в саду та на городі. LVIV.MEDIA підготувало поради, як правильно поливати рослини: яка температура потрібна та коли це робити найкраще.

Основні правила поливання городу

У різних городніх культур є свої вимоги до поливу:

  • капуста, салат, редис, огірок, шпинат, селера: швидко втрачають воду, тож ці рослини потребують частих поливів.
  • томати, морква, баштанні культури: мають розвинену кореневу систему і здатні добути воду на глибині до 80 см. Втрата вологи повільна, так що часті поливи не потрібні.
  • цибуля, часник: повільно втрачають воду, хоч їм і нелегко добувати її з ґрунту. Потребують поливів тільки в період першої половини росту.

Полив також залежить від періоду росту рослин і складу ґрунту. Молодим рослинам томатів і перців достатньо 0,5 л на один кущ. У період цвітіння норма збільшується до 0,7 л. А дорослим рослинам потрібно не менше 1 л води.

Огірки більш вологолюбні, і для них 0,7 л потрібно ще до початку цвітіння. Під час формування плодів - 1 л, а після - не менше 1,5 л на одну рослину.

Частота поливу залежить від клімату, конкретної культури і характеристик ґрунту. Оптимально, якщо поливи будуть регулярними і своєчасними. Оскільки рослинам необхідний кисень, потрібно обов'язково рихлити землю перед поливом, не допускати утворення ґрунтової кірки.

Коли потрібно поливати город

Город потрібно поливати коли немає яскравого сонця — вранці або ввечері, тоді випаровування вологи мінімальне, а крапельки води не перетворяться під сонячними променями на крихітні палючі лінзи.

У вечірню пору з поливом не слід затягувати, оскільки, якщо земля не просохне до прохолодних сутінків, це може спровокувати сплеск грибкових захворювань.

Краще поливати рідше, але рясніше, ніж часто, але маленькими порціями, коли вода не встигає дістатися до коріння. Ранковий полив кращий за прохолодної погоди, вечірній — за теплої.

Усе залежить від погоди, віку і самопочуття ваших рослин — розсаду, висаджену в ґрунт, поливають щодня, після вкорінення частоту поливу зведіть до одного разу на 2-3 доби. Рослини в горщиках або в теплицях сохнуть швидше за ґрунтові — їм потрібен полив двічі на добу.

Температура води для поливання

Не можна поливати рослини холодною водою, інакше вони захворіють через температурний стрес. Занадто холодна або занадто тепла вода погано позначається на всмоктувальній здатності кореневої системи і життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів.

Оптимальною температурою води для поливу буде нейтральна — в інтервалі 15-25°C. Цього можна досягти, наповнивши велику місткість водою з водопроводу або свердловини з вечора, давши їй за ніч відстоятися, це комфортна для рослини температури.

Поливати холодною водою можна тільки капусту, часник і цибулю, які є холодостійкими культурами.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про розповсюджені помилки під час поливу орхідей.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності