Як поливати орхідею: 5 помилок при поливі орхідеї

Орхідеї та лійка

Фаленопсис любить зволожений ґрунт, сухий субстрат до вподоби Онцидіуму та Дендробіуму

Щоб навчитися в міру поливати орхідею, потрібно визначити сорт рослини, яка росте на вашому підвіконні. LVIV.MEDIA розповіло, як поливати орхідею, щоб вона квітла та не хворіла.

Як часто поливати орхідею

Доглядати за орхідеєю зможе навіть недбалий квітникар. Щоб вона росла та квітла, дотримуйтеся двох правил. Перше — знайдіть у домі місце з прийнятними умовами для її росту. Друге — навчіться в міру поливати. Регулярність поливу орхідеї залежить від температури повітря в приміщенні, де росте рослина. Водночас квіткарі з досвідом кажуть, що краще пропустити полив, ніж залити рослину на запас. Звертайте увагу на коріння, аби дізнатися, чи потребує орхідея води. Зелений корінь та крапельки води на стінках горщика вказують на те, що поливати рослину не потрібно. Сухий субстрат та тьмяне коріння — час. Щоби переконатися, що ґрунт висох, піднесіть горщик. Важкий — означає, що у квітки ще достатньо вологи, легкий — полийте.

Два способи, як поливати орхідею

Садівники використовують два способи наситити орхідею вологою. Перший — напоювання, другий — занурення.

Як напоїти орхідею водою. Помістіть орхідею в кашпо або більший горщик. Полийте з горнятка чи лійки. Слідкуйте за тим, щоб вода не потрапила на листя. Протріть серветкою, якщо лист намок. Зволожуйте рослину, поки вода не витече з дренажних отворів горщика. Злийте зайву рідину з кашпо через 10–15 хвилин. За потреби протріть кашпо серветкою.

Як занурити орхідею у воду. Поставте орхідею в більший горщик, до половини наповнений водою. Залиште квітку у воді на 40 хвилин. Коли ґрунт стане вологим, злийте зайву рідину.

Квітникарі також рекомендують хоча б раз у місяць поливати орхідею душем. Цей спосіб є не економний, бо потребує великий розхід води. Але він допомагає змити бруд та шкідників із листя рослини.

Якою водою поливати орхідею

Орхідея — екзотична рослина, тому поливати її радять теплою водою. У холодну пору року температура води має бути вищою, ніж температура в приміщенні, де стоїть рослина. У теплу — дорівнювати температурі повітря. Взимку орхідея сповільнює ріст, тому поливати її потрібно рідше. Влітку — частіше. Регулярного поливу також потребують рослини на час цвітіння. Рекомендують брати відстояну воду для поливу орхідей. Також її підкислюють. Для цього розводять чайну ложку лимонного соку в літрі води. У час хвороби чи боротьби зі шкідниками рослину поливають розчином яросу, бурштинової кислоти або перекису водню.

Як поливати орхідею в період цвітіння

Квіткарі радять частіше поливати орхідею в період цвітіння. Якщо рослина квітне влітку — зволожуйте корінь кожні три дні, взимку — двічі на тиждень. Водночас звертайте увагу на вологість субстрату та колір кореневої системи. Важливо слідкувати за температурою води. Напоювання холодною водою є причиною опадання бутонів. Така вода також впливає на здоров’я рослини.

5 помилок при поливі орхідеї

  1. Залишати воду в горщику. Зайва волога сприяє гниттю коріння.
  2. Поливати орхідею холодною водою. Холодна вода є причиною хвороб рослини.
  3. Занурювати у воду хвору рослину. Заражену орхідею рекомендують поливати під душем, щоб змити наліт та шкідників.
  4. Помістити рослину в кашпо з низьким дном. Для орхідеї потрібне кашпо з високим дном. Тоді корінь не буде гнити.
  5. Ставити политу орхідею на холодне підвіконня. Рекомендують підкладати пінопласт під горщик у холодну пору року.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, як пересадити орхідею.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності